‘İnsanım ben’ isyanı

Yayın tarihi: 4 Haziran 2021 Cuma 8:46 pm - Güncelleme: 7 Kasım 2022 Pazartesi 12:12 pm

İstanbul’un en yoksul semtlerinden birisi olan Kuştepe’de, TELE1 ekibi yurttaşlara mikrofon uzattı. Mahalleli geçim sıkıntısından bahsederken, maddi sıkıntılar nedeniyle 1 liraya dahi ihtiyacı olduğunu söyleyerek isyan eden yurttaşın sözleri yürek burktu.

İstanbul’un Şişli ilçesinde bulunan Kuştepe Mahallesi, Roman vatandaşların mahallesi olarak biliniyor. Bölgede senelerdir süren yaşam mücadelesinin güncel durumunu öğrenmek için TELE1 ekibi mahalleliye mikrofon uzattı. Geçim sıkıntısı yaşayan bir yurttaş, “Hani devlet, nerede devlet? Benim beş çocuğum var. Bana yardım etmezseler kendimi öldürürüm. Ben de insanım.” şeklinde isyan etti.

‘Damgalı semt’ Kuştepe’de yaşayan vatandaşların en büyük sıkıntısı ise maddi yetersizlikler. Burada yaşayanlar geçimlerini ağırlıklı olarak müzisyenlik ve çiçek satmakla sağlasa da, pandemiden sonra işleri de tehlikeye girmiş durumda. Çocukların çalışmak için erken yaşta okuldan ayrıldığı, çok çocuklu ailelerin dar bir alanda yaşamak zorunda olduğu mahallede, yurttaşlar üzerlerinde polis baskısının da yer aldığını söylüyor.

“POLİSLER GENÇLERDE KAFA, GÖZ BIRAKMIYOR”

Etkin soruşturma yürütülmediği gerekçesiyle çocuğunun haksız yere hapis cezasıyla yargılandığını belirten Songül Mavan’ın iddiaları ise oldukça çarpıcı. Mavan, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Buraya giren polisler Kuştepe’nin gençlerini bir kukla gibi oynatıyorlar. Resmen yakıyorlar hayatlarını. Alıyorlar çocuğu arabaya, torpidolarındaki uyuşturucu maddeleri gösterip ‘Bize satıcı ismi vereceksin. Vermezsen bunları senin üzerine yıkarım’ diyorlar. Darp ediyorlar, ne kafa ne göz bırakmıyorlar. Sana o hakkı kim verdi? Benim çocuğum uyuşturucu ticareti yapıyorsa, baronsa, hani bizim paramız? Nerede bu varlık? Ben incir satarak geçimimi sağlıyorum.”

EVLERİNE 50 LİRA GÖTÜREMİYORLAR

Gökdelenlerin gölgesi altında kalan Kuştepe Mahallesi’nde, yoksulluk sarmalı büyüyor. Eğitim ve istihdam eksikliğinin mahalle için önemli problemler olduğunu dile getiren Metin Salih Şentürk,  “Burada yaşam mücadelesi veriyoruz. Metropolde, Şişli’de yaşıyoruz ama 30 metrelik alanlarda insanlar yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Devletin şefkatli ellerini bize uzatması gerekiyor. Bir erzak geldiğinde sanki yağmalanacakmış gibi saldırılması ‘ne kadar görgüsüz bir toplum’ algısı oluşturuyor ama kimse insanların buzdolabının boş olduğunu bilmiyor. Şu anda Kuştepe yerleşkesinde 300 kadar çocuğumuz cezaevinde. En az ceza alanın cezası 12 sene. Sanki uyuşturucuymuş gibi ağaç yaprağını ufalayarak satmaya çalışan çocuk hapis yatıyor. Burada ticaret yok, burada geçim derdi var. Evine 50 lira götürebilmek için bunu yapıyor. Uyuşturucu satmamasına rağmen cezaevinde kalıyor. Kimse 50 lira için 15 sene ceza yatmak istemez.” ifadelerini kullandı.

Şentürk, 2018 yılında romanların partisi olan Güzel Parti’nin İstanbul İl Başkanı olmuştu. Şentürk ayrıca, 2016 yılında Hayri İnönü’nün Şişli Belediye başkanlığı döneminde Romanlardan sorumlu başkan danışmanlığı yaptı. Roman Danışmanlığı görevi sırasında Şentürk,  romanlarla ilgili projeler hazırlayarak konuyu Avrupa Birliği’ne de taşıdı.