TELE1 Batman’da! HÜDA Par hamlesi ters tepti

Yayın tarihi: 3 Mayıs 2023 Çarşamba 11:01 am - Güncelleme: 3 Mayıs 2023 Çarşamba 11:22 am

Özel Haber: Fırat Yeşilçınar

HÜDA Par’ın etkili olduğu iki ilden biri olarak görülen Batman’da AKP’nin kurduğu ittifak ters tepebilir.

Türkiye’nin kader seçimi dediği 14 Mayıs’a sayılı günler kaldı. “Koalisyon” diyerek yıllarca muhalefeti hedef alan ve başkanlık sistemi ile parlamenter sistemi yok eden AKP’nin oylarında tarihi bir düşüş yaşanıyor. Oylarında bir düşüş olmadığını iddia eden AKP, yıllar önce “demokrasi” diyerek seçim beyannamesine koydu vaatlerinden ve icraatlarından vazgeçerek Hizbullah’a yakınlığı ile bilinen HÜDA Par, 6284’ü kaldırmak isteyen Yeniden Refah Partisi ile ittifak kurdu.

HÜDA Par hamlesi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde HDP’ye gidecek oyları almayı hedefleyen AKP, tarihi bir ittifak hamlesi yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun ziyaretini ve kentteki son durumu görmek için dün Batman’a geldik. Havalimanından şehir merkezine gelirken gözünüze çarpan ilk şey Erdoğan’ın fotoğrafları. Kamu kaynaklarını sınırsız kullanan iktidar, burada da ‘masraftan kaçmamış.’

Şehrin en işlek bölgesinde bütün seçim irtibat büroları toplanmış durumda. İşsizliğin de yoğun olduğu bir kentte seçim bürolarında bile çok sayıda gence denk geliniyor.

Batman’da 2018 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş yüzde 62.6, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 31.4, Muharrem İnce yüzde 4.1 oy aldı.

Genel seçimlerde HDP yüzde 62.1 ile dört milletvekili, AKP ise yüzde 24,9 ile bir milletvekili çıkardı.

31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde ise HDP, Batman’da yüzde 66 ile belediye başkanlığını kazandı. AKP ise yüzde 28’de kaldı. Fakat bir süre sonra belediyeye kayyum atandı.

Kentte seçimler genellikle HDP ve AKP arasında geçiyor. HÜDA Par’ın da kentte bir karşılığının olduğu biliniyor. Sadece oy olarak bir karşılığı yok. Faili meçhul cinayetler döneminde Hizbullah’ın kentte yaşattıkları halen hafızalarda. Geçtiğimiz günlerde bir sokak röportajında kalkıp “Hizbullahım, kafa keserim” diye bağıran şahıs da yeniden geçmişi hatırlattı. O şahıs için HÜDA Par ilgimiz yok dedi ama kentte tehdit eden şahsı tanıyanlar, HÜDA Par ile ilişkisi olduğunu ifade ediyor.

AKP HİZBULLAH’I BATMAN’A HATIRLATTI

AKP, Batman’ın unuttuğu Hizbullah’ı yıllar sonra yeniden hatırlattı. HÜDA Par yöneticilerinin şu an “ilgimiz yok” dediği terör örgütü Hizbullah için yıllar önce ne dediği halen hafızalarda. Yöneticilerinin kim olduğu, Hizbullah davasında nasıl rol oynadıkları biliniyor.

AKP, HDP’den oy almak için HÜDA Par ile ittifaka girişti ve MHP’ye rağmen listelerinde ilk sıralardan adaylık verdi. Batman’da da aynı sistem oldu. HÜDA PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı AKP sıralarından aday gösterildi. İkinci sırada olan Ramanlı’nın kazanacağı iddia ediliyordu. 2018 seçimlerinde bir vekil çıkaran AKP’nin bu hamle ile ikinci vekilliği de alacağı belirtiliyordu.

AKP’NİN HAMLESİ TERS TEPEBİLİR

Kentte AKP’nin bu hamlesinin ters tepeceği havası hakim. Görüştüğüm çok sayıda AKP’li isim, HÜDA Par birlikteliği sonrası AKP’li seçmenlerin kaçtığını söyledi. Hatta bazı HÜDA Par seçmenin de partilerinin MHP Lideri Devlet Bahçeli ile aynı ittifak yer almasından rahatsız olarak oy vermeyeceği konuşuluyor.

Yani HDP oylarını Kürt oylarını almaya çalışan AKP, Batman’da yıllar sonra Hizbullah tartışmasını açarak kendi tabanını kaçırabilir.

Kentte konuşulan bazı iddialar da var. AKP’nin HÜDA Par ile ittifakı sandık güvenliği için kurmuş olabileceği de ileri sürülüyor.

Batman’da Cumhurbaşkanlığı için ise karar verilmiş durumda. AKP’liler dün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kentte yaptığı miting öncesi, Batmanlıların mitinge katılmayacağını, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemeyeceği görüşündeydi.

Tablo öyle olmadı. İmamoğlu dün kente geldiğinde alan tıklım tıklım oldu. İmamoğlu otobüsü önünde meşaleler yakıldı ve sık sık uyarı anonsları yapıldı. CHP de Yeşil Sol Parti de Kılıçdaroğlu’nun Batman’dan en az yüzde 65 oy alacağını ifade ediyor.

Kılıçdaroğlu’na dönük sempati CHP’ye de yönelmiş durumda. Görüştüğüm bazı CHP’li isimler, Kılıçdaroğlu’na oy verecek olan bazı Yeşil Sol seçmeninin CHP’ye de oy vereceğini söylüyor.

İttifak ortağı HÜDA PAR olan Erdoğan Hizbullahçının cezasını kaldırdı