TCMB’nin yöneticilerine milyonlarca lira maaş!

Yayın tarihi: 31 Mart 2023 Cuma 10:41 am - Güncelleme: 31 Mart 2023 Cuma 10:41 am

TCMB’nin başkan, üst düzey yönetici ve denetçilerine toplam 22.9 milyon lira maaş ödendiği ortaya çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) 2022 Faaliyet Raporu’nda yöneticilere verilen maaşlara yer verildi.

Sözcü’nün haberine göre TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu dahil 11 üst düzey yönetici ve dört denetçiye toplam 22.9 milyon lira maaş ödendi.

Raporda hangi yöneticinin ne kadar maaş aldığı açıklanmadı. Ancak, ödenen toplam ücretler üzerinden yapılan hesaplamalar Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’na yıllık brüt 3.2 milyon lira, aylık da ek ödemeler dahil 268 bin lira civarında maaş yatırıldığını ortaya koydu. Kavcıoğlu’nun ek ödeme hariç brüt maaşının 161 bin lira civarında olduğu tahmin ediliyor.

Merkez Bankası Kanunu gereği Başkan ve başkan yardımcılarının aylık ücretleriyle temsil ödenekleri Cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor. Yönetim komitesini oluşturan başkan ve başkan yardımcılarına görevleri dolayısıyla ayrıca, aylıklarının üçte ikisini aşmamak kaydıyla ek ücret veriliyor. Ayrıca banka yöneticileri ve personeline 2 aylık maaşı geçmemek üzere bir de kârdan pay veriliyor.

Net olmamakla birlikte Merkez Bankası başkan yardımcıları 134 bin lira maaş artı 89 bin lira ek ücretle birlikte brüt yaklaşık 224 bin lira kazanıyor. Yönetimde olmayan PPK üyeleriyle Meclis üyeleri 107 bin 500 lira civarında aylık alıyor.

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 lira ve bayram ikramiyesine zam TBMM’de kabul edildi!