TCDD’den ‘facia’ haberlerine yalanlama

Yayın tarihi: 19 Haziran 2023 Pazartesi 10:42 am - Güncelleme: 19 Haziran 2023 Pazartesi 10:45 am

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Ankara – Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında kılavuz lokomotifin heyelan nedeniyle raydan çıkması nedeniyle seferlerin aksadığı haberlerini yalanladı.

Ankara – Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında yoğun yağışın demiryolu hattına zarar verdiği ve yol kontrolü yapan kılavuz lokomotifin heyelan nedeniyle raydan çıktığı yönündeki haberlere TCDD’den açıklama geldi.

Sivas – Yozgat arasında yoğun yağmur yağışı nedeniyle selden etkilenen hat üzerinde gerekli çalışmaların tamamlanarak, seferlerin normal seyrinde devam ettiği kaydedildi. Yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Hali hazırda 2 bin 32 km hattımızda hızlı tren işletmeciliği yapılmaktadır. Hızlı tren işletmeciliğinde alınan tüm emniyet tedbirlerine ek olarak uygulanan en önemli tedbirlerden birisi de tarifeli ilk trenden önce hattın kontrolü için kılavuz trenlerin hat üzerine gönderilmesi uygulamasıdır.

18.06.2023 tarihinde de Ankara-Sivas hızlı tren hattında her zamanki uygulama yapılmış ve tarifeli trenden önce kılavuz tren hatta gönderilmiştir. Son dönemde ülkemizi etkisi altına alan bölgesel ve ani yağmur geçişlerinden, demiryolu hatlarımız da etkilenmektedir. Sivas – Yozgat arasında yoğun yağmur yağışı nedeniyle söz konusu kılavuz tren, bölgesel ve etkili yağışa bağlı olarak kısmı bir alanda demiryolu altyapısının etkilenmesi nedeni ile saat 06.40’ta deray (Her durumda trenin en az bir tekerleğinin rayları terk etmesi) etmiştir.

Deray ve selden etkilenen bölgenin bakım onarımlarının yapılabilmesi için hızlı tren hattımız belirli bir süre tren trafiğine kapatılmıştır. Saat 16:40’ta yürütülen çalışmalar tamamlanarak normal tren işletmeciliğine geçilmiştir. Trenlerin seyrine herhangi bir engel bulunmamaktadır. Olay saatinden sonraki tüm YHT trenleri Ankara-Sivas-Ankara arasında normal saatlerinde seyretmişlerdir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu,14 Mayıs seçimleri öncesinde hizmete alınan Ankara – Sivas YHT hattının Yozgat yakınlarındaki bölümünde yoğun yağış nedeniyle hasar meydana geldiğini ve kılavuz lokomotifin heyelan sonucu raydan çıktığını açıklamıştı.

TCDD’den tren seferlerine bayram ayarı