Taylandlı çiftçiler bronşiti önlemek için tavukları kenevirle besliyor!

Yayın tarihi: 16 Haziran 2022 Perşembe 5:35 pm - Güncelleme: 16 Haziran 2022 Perşembe 5:35 pm

Tayland’da Chiang Mai Üniversitesi’nin yürüttüğü bir araştırmada, tavuklarda bronşit gibi hastalıkları önlemek ve antibiyotik kullanımını azaltmak hedefiyle kenevirle besleme programı oluşturuldu.

Hükümetin ülke ekonomisine katkı amacıyla esrar kullanımı ve satışına izin verdiği Tayland’da çiftçiler, tavukları kenevirle besleyerek bronşit gibi hastalıkları önlemeyi ve antibiyotik kullanımını azaltmayı hedefliyor.

The Guardian’ın haberine göre, Tayland’ın kuzeyinde tıbbi kenevir yetiştirme ruhsatı olan çiftlik sahibi Ong-ard Panyachatiraksa’nın önerisi üzerine bu konuda bilimsel bir çalışma yürütülüyor.

“OLUMLU ETKİLER GÖRÜLDÜ”

Buna göre, Chiang Mai Üniversitesi’nden akademisyenler, su ve yemlerine esrar karıştırılan tavukların tepkilerini gözlemledi. Bazılarına kenevir yapraklarıyla kaynatılmış su verilirken, bazılarına ezilmiş yapraklarla karıştırılmış yemler verildi. Her iki örnekte de herhangi bir anormallik tespit edilmediği ve olumlu etkilerin görüldüğü belirtildi.

Evinde 35 kök kenevir çıktı, ‘kullanmak için’ dedi

‘BAĞIŞIKLIKLARI DAHA DA GÜÇLENDİ’

Üniversitenin hayvan ve su bilimleri bölümünde yardımcı doçent Chompunut Lumsangkul’a göre, elde edilen sonuçlar tavukların kenevirle beslenmesinin kuşlarda bronşiti önlemek için antibiyotik kullanımını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdi.

Tavukların bağışıklığının daha da güçlendiğine ilişkin bulgular elde ettiklerini ifade eden akademisyen, kenevirin tavuk yetiştiriciliğinde antibiyotiklerin yerini alıp alamayacağını kabul etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Araştırmanın devam ettiğini söyleyen Chompunut, tavuklara verilmesi gereken kenevir oranı konusunda “uygun seviye” bulmaya çalıştıklarını ifade etti.

‘KENEVİR YEMEKLERDE KULLANILIYOR’

Tayland’da kenevir yapraklarının yemeklerde kullanılmasının yaygın olduğunu da söyleyen uzman, “Kenevir yapraklarını gıdada kullanmak, tavuk yemeğine karıştırmak uzun süredir yaygın. İnsanlar daha lezzetli olsun diye çorbaya da koyuyorlar. Bugünlerde tavuk yetiştiriciliği, daha az antibiyotik kullanımıyla daha temiz ve organik olma yolunda ilerliyor” dedi.

Tayland hükümeti keyif amaçlı marihuana (esrar) kullanımı ve satışını yaygınlaştırmak hedefiyle vatandaşlara 1 milyon kenevir bitkisi dağıttığı bir kampanya başlatmıştı. Sağlık Bakanı Anutin Charnvirakul ise sosyal medya hesabından “esrarlı tavuk” tarifi paylaşmıştı.