TASD Başkanı İçten: Kapanan işletmelerin yerini Suriyeliler alıyor

Yayın tarihi: 30 Haziran 2023 Cuma 12:36 pm - Güncelleme: 30 Haziran 2023 Cuma 12:36 pm

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, Suriye’de yaşanan iç savaşın ardından Türkiye’ye gelen sığınmacıların ayakkabı sektöründe etkili bir rol oynadığını belirtti. İçten, “Kapanan işletmelerin yerine Suriyeliler geliyor dükkan açıyor. Kendileri kalabalık aileler zaten. Kendi içimizde bir Çin yaratmış olduk” dedi.

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle artan maliyetler ayakkabı sektörünü de vurdu. Türk ayakkabı sektörünün Vietnam, Çin gibi ülkelerle rekabeti baltalanırken, üretimde yaklaşık yüzde 20’lik düşüş kaydedildi.

Asgari ücrete yapılan son zammın ardından kayıt dışına kayışın da artacağını belirten sektör temsilcisi Berke İçten, Suriyeli sığınmacıların kapanan Türk işletmelerin yerini aldığını belirtti.

“KENDİ İÇİMİZDE ÇİN YARATTIK”

Sözcü’den Sayime Başcı’nın haberine göre; Suriyeli sığınmacılar, ayakkabı sektörünün Çin’i oldu. Ayakkabı sektöründeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Berke İçten, “Üretim adedi öyle bir boyuta geldi ki kayıtlı üretimi bile tehdit eder hale geldi. Artık görmezden gelinecek bir yapıda değil. Kayıt dışı ekonominin hem Suriyeli olsun hem diğer şekillerde olsun bir an önce kayıt altına alınarak haksız rekabetin ortadan kaldırılması gerekiyor. Kapanan işletmelerin yerine Suriyeliler geliyor dükkan açıyor. Kendileri kalabalık aileler zaten. Eş dost akraba ürettikleri ayakkabıları kayıt olmadan, SGK, vergi olmadan firmalara teklif ediyorlar. Ayakkabılar eli yüzü düzgün güzel ayakkabılar. Fiyat yarı yarıya neredeyse. Şimdi böyle olunca kendi içimizde bir Çin yaratmış olduk” diye konuştu.

“DOLAR KURU 27-28 TL’YE GELDİĞİNDE DAHA REKABETÇİ HALE GELİR”

Ayakkabı sektörü kapasitesinin iç pazarla doldurulabilecek bir noktada olmadığını belirten İçten, şunları söyledi:

“27-28 TL’ye geldiğinde dolar, belki daha rekabetçi hale gelir. Ancak gıda ile barınma enflasyonu kontrol altına alınmazsa geçici rahatlama yaratıyor. İthalat patlamış durumda. Kurların yatay ve düşük seyretmesi ithalat tarafını güçlendirdi. Tedbir alınmadığında fabrikaların kapamasına neden oluyor. Üretimin yüzde 15-20 civarında gerilediğini görüyoruz”

Türkiye’de bu da oldu! Suriyeliler İstanbul’da organ ticareti şebekesi kurdu