Taliban şaşkınlığı!

Yayın tarihi: 29 Ağustos 2021 Pazar 11:48 am - Güncelleme: 29 Ağustos 2021 Pazar 12:50 pm

Afganistan’ı Taliban’a hangi güç ve oryantalist bakış teslim ettiyse, Türkiye’yi de AKP’ye aynı güç ve zihniyet teslim etti. O güç başta ABD olmak üzere emperyalist ülkelerdir.

Afganistan’da, dünyanın en karanlık ve en ilkel siyasal İslamcı terör örgütlerinden biri olan Taliban’ın ABD ile anlaşarak ülkeye el koymasının ardından bir şaşkınlık yaşanıyor. Türkiye ve dünya kamuoyu, 21’inci yüzyılda nasıl olur da böyle bir örgütün büyük bir ülkeye hakim olduğunu anlayamıyor.

Oysa ortada anlaşılamayacak bir şey yok. Afganistan, sol korkusu nedeniyle kendi değerlerine de ihanet eden, aydınlanma ve moderniteyi terk eden kapitalist emperyalizmin kurban ettiği bir ülkedir. Afgan halkı, bir ulus olarak birleşme süreci kesintiye uğratılmış, küresel hegemonya hesaplarıyla Batı tarafından Ortaçağ’a iade edilmiş kayıp bir toplumdur.

Afganistan ve Taliban konusunda sosyal medyada, bazı televizyon ve gazetelerde yapılan yorumlar ya bir cehalet ya da bilinçli bir çarpıtma içeriyor. Örneğin, ABD’nin Afganistan siyaseti ve küresel hegemonya hesapları ile Sovyetler Birliği’nin Afganistan demokratik yönetimine askeri yardımı bir ve aynı şey gibi anlatılıyor.

Bu nedenle şimdi Afganistan’ın nasıl feda edildiğine biraz yakından bakalım.

Afganistan, bir imparatorluk bakiyesi olan Türkiye’den görece daha geri olsa da neredeyse eş zamanlı bir aydınlanma ve modernleşme girişimini başlatmış bir ülkeydi. Reformcu Emanullah Han liderliğinde 1919 yılında Hindistan ve Pakistan’dan önce İngiliz sömürgeciliğinden koparak bağımsızlığını kazanan Afganistan, Kemalist devrimin yolundan giderek bir modernleşme denemesine girişecekti.

Revalpindi Antlaşması ile 8 Ağustos 1919’da bağımsızlığını kazanan Afganistan, 1921’de Sovyetler Birliği ve Türkiye ile dostluk, 1922’de İran’la saldırmazlık antlaşması yapacaktı. Daha önemlisi, 1921 Türkiye Anayasası’nı örnek alarak hazırlanan Afgan Anayasası, 1923’te yürürlüğe girecekti. Ancak 1928’de başlayan ve Hindistan’daki İngiliz sömürge yönetiminin de desteklediği gerici aşiret ayaklanmaları ile bu süreç kesintiye uğrayacaktı.

***

Modernleşme ve aydınlanma süreci kesintiye uğrasa da bütünüyle tasfiye edilemeyecek, çağı yakalama girişimi yavaş da olsa devam edecekti. Muhammed Davud Han 1973’te Muhammed Zahir Şah’ı devirerek monarşiye son verecek ve cumhuriyet ilan edecekti. Cumhuriyetin ilanı, solun da önünü açacak, birçok sosyalist aydın yönetimde görev alacaktı. Ancak, Davud Han, aşiretlerden gelen baskı nedeniyle 1975 yılında solcuları yönetimden uzaklaştırmak için sert önlemler almaya yönelecekti. Babrak Karmal ve Nur Muhammed Tereki gibi ileri gelen Afganistan Halk Partisi yöneticisi tutuklanarak hapse atılacaktı. Davud Han’ın bu politikası tepkilere neden olacak, aydınların ve ordunun desteğini kaybedecekti.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN