Taliban burs kazanan kadınların ülkeden ayrılmasını engelledi

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2023 Cuma 5:29 pm - Güncelleme: 25 Ağustos 2023 Cuma 5:29 pm

Taliban, Dubai’deki üniversiteden burs kazanan 60 kadının ülkeden ayrılmasına izin vermedi.  Burs veren üniversite haberleri doğrularken, İnsan Hakları İzleme Örgütü durumu kınadı.

Taliban yönetimi Afganistan’da kadınların kabusu olmaya devam ediyor. Son olarak kadınların eğitim hakları da ellerinden alındı. Afganistan’da 60 kadın eğitimlerini devam ettirmek için başvurdukları Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) Dubai Üniversitesi’nden burs kazandı. Fakat Taliban yönetimi, yurtdışına çıkışı engelledi.

BBC’den Noor Gul Shafaq’ın haberine göre, 23 Temmuz’da Kabil Havalimanı’na giden 20 yaşındaki Natkay, yaşadıklarını, “Taliban yetkilileri biletlerimizi ve öğrenci vizelerini görünce bu vizelerle kızların Afganistan’dan ayrılamayacağını söyledi” diyerek anlattı.

Taliban’ın hedefi yine kız çocukları! 10 yaşından büyüklerin okula gitmesi yasaklandı

“ÜÇ KADIN DA UÇAKTAN İNDİRİLDİ”

Havaalanı yetkililerinin, kadınların yurtdışına yalnızca eşleriyle ya da erkek kardeş, baba veya amca gibi akraba bir erkek refakatçi ile çıkabilecekleri konusunda ısrar ettiği ifade edilirken, Natkay, erkek refakatçisiyle birlikte uçağa binmiş olan üç kadının da daha sonra ‘Ahlak ve Fazilet Bakanlığı’ndan yetkililerce uçaktan indirildiğini anlattı.

Kız kardeşine havaalanına kadar eşlik eden bir erkek de BBC’ye yaptığı açıklamada, “Burs, buradaki üniversiteler kapatıldıktan sonra kız kardeşime yeni bir umut verdi. Evden umutla çıktı ve gözyaşları içinde geri döndü. Tüm hakları elinden alındı” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE ENGELLEME HABERLERİNİ DOĞRULADI

Afgan kadınlara yönelik burslar, Taliban’ın kadınların üniversiteye gitmesini yasaklamasının ardından Aralık 2022’de duyurulmuştu. BBC araştırmalarına göre, toplam 100 Afgan kadın burs kazandı ve yurt dışında yaşayan bazı Afgan öğrenciler Dubai’ye gitti. Sürecin tamamlanması yaklaşık 10 ay sürdü; kadınların 28 Ağustos’ta üniversiteye başlamaları gerekiyordu. Dubai Üniversitesi ve burs programının ana finansörü Şeyh Halif Ahmed el Habtur, kadınların üniversiteye gidişinin engellendiğini doğruladı.

Şeyh Halif Ahmed el Habtur, sosyal medya platformu X’te (Twitter) yayınladığı İngilizce video mesajında Taliban yetkililerini eleştirdi ve İslam’da kadın ve erkeklerin eşit olduğunu söyledi. Videoda ayrıca havaalanında durdurulan bir Afgan kadının İngilizce sesli notu da yer aldı. Kadın, bu videoda, “Şu anda havaalanındayız ama ne yazık ki hükümet Dubai’ye gitmemize izin vermiyorlar. Mahremi olanlara bile izin vermiyorlar. Ne yapacağımı bilmiyorum. Lütfen bize yardım edin” diye sesleniyordu.

“BU, KIZ ÇOCUKLARI ESİR ALMAKTIR”

Yaşananlar hak örgütleri tarafından da eleştirildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) Heather Barr, “Bu, Taliban’ın kız çocuklarını ve kadınları eğitimden mahrum bırakarak halihazırda uyguladığı olağanüstü zalimlik düzeyinin ötesinde endişe verici bir adım. Bu, başkalarının okuyanlara yardım etmesini engellemek için kızları esir almaktır” dedi.

Ahlak ve Fazilet Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Sadık Akif Muhacir ise olaydan haberdar olmadıklarını söyledi. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid de seyahatte olduğunu ve herhangi bir bilgiye sahip olmadığını söyleyerek yorum yapmayı reddetti.

Taliban kadın kuaförleri ve güzellik salonlarını yasakladı!