Tahta okuma sistemi isteyen görme engelli öğretmen sistemin olmadığı başka okula atandı

Yayın tarihi: 10 Ocak 2023 Salı 12:24 am - Güncelleme: 10 Ocak 2023 Salı 12:24 am

Özel Haber: Barış Önal

İzmir’de yaşayan görme engelli bir tarih öğretmeni, akıllı tahta ekran okuma programı ve kabartmalı harita istediği için başka okula gönderildi. Görme engelli öğretmenin atandığı okulda da akıllı tahta ekran okuma sistemi yok. Karara itiraz eden öğretmenden sağlık raporu istendi.

İzmir’de görev yapan görme engelli bir tarih öğretmeni, görev yaptığı meslek lisesine ekran okuma sistemi, kabartmalı harita, braille alfabesi gibi taleplerde bulundu. Okul yönetimi öğretmenin isteklerini karşılamak yerine Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe yazarak öğretmenin başka bir okula atanması gerektiğini belirtti. Okul yönetiminin isteğinin üzerine başka bir okula atandığını belirten görme engelli öğretmen,  yeni okulunda da akıllı tahta okuma sisteminin olmadığını söyledi.

“ODAMI ALIP MESCİT YAPTILAR”

TELE1’den Barış Önal’a konuşan görme engelli öğretmen  iddiasına göre okul yönetiminden derslerde kullanmak üzere akıllı tahta okuma sistemi ve kabartmalı harita istedi. Görme engelli öğretmen okul yönetiminden kendisine, “Biz şu anda bunları karşılayamıyoruz. Sizi bireysel eğitime verelim” denildiğini anlattı. Pandemiye kadar Bireysel Eğitim görevini yürüten görme engelli öğretmen İzmir depreminden sonra bireysel eğitim odasını da kaybettiğini, “Pandemiden sonra sınıflara girmem istedi çünkü bireysel eğitim odası kapatıldı. C blok diye bir bloğumuz vardı onu İzmir depreminden sonra sağlam değil diyerek yıktılar. Benim odamı mescide çevirdiler” dedi.

Görme engelli öğretmen telefonla görevden alındı: Pardon, hata yapmışız

“OKULDAN GÖNDERDİLER”

Braille alfabesi, kabartmalı harita gibi ekipmanlar istediği için okuldan gönderilmekle tehdit edildiğini söyleyen görme engelli öğretmen “Braille alfabe yapın ya da rakamları kabartmalı yapın hangi sınıfa girdiğimi bileyim diyorum. Okulda mobilya bölümü, metal bölümü, bilişim bölümü, Bilgisayar bölümü var ama nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Bana soruyorlar. Bana eğer bu taleplerde ısrarcı olursanız sizi bu okuldan göndeririz dediler. Nihayetinde de gönderdiler. Gönderildiğim okulda da bu ihtiyaçlarım karşılanmıyor” dedi.

“ÖĞRETMENLİĞİMİ SORGULUYORLAR”

Yeni atandığı okulda da ihtiyaçlarını talep etmesi durumunda öğretmenliğinin sorgulanacağı tehdidini aldığını söyleyen öğretmen, “İhtiyaçların karşılanması talebinde bulunmam halinde öğretmenlik yapamayacağıma kanaat getireceklerini söylediler” diye konuştu.

“CAN GÜVENLİĞİM YOK DİYE BAŞKA YERE ATADILAR”

Evinin yakınındaki okuldan alınarak çift araç kullanarak gideceği uzaklıkta bir okula atandığını söyleyen görme engelli öğretmen, “Şu anda okuldan gönderilme gerekçem sağlık ve can güvenliğimin tehlikede olması. Endüstri meslek liselerini yüksek risk olarak görüyorlar.  Beni neden o zaman endüstri meslek lisesine atadınız. Neden evimden çift araç kullanarak gideceğim bir okula atadınız” dedi.

“RAPORUM SORGULANIYOR”

Taleplerinde ısrarcı olmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müfettiş atandığını ve bu soruşturmada görme engelli raporunun sorgulandığını belirten görme engelli öğretmen, 2000 yılında aldığı görme engelli raporunda “sürekli” ibaresinin bulunduğunu söyleyerek “2000 yılında yüzde 100 görme engelli olduğuma dair raporum var ama 2005 yılında Birleşmiş Milletler yasalarıyla raporların düzeneği değişti. 2010 yılında yüzde 100 olan engelim yüzde 85 olarak ifade edildi. Bunun bile farkında değiller. 2010 yılından sonra yüzde 15 görüyorum zannediyorlar. Yeni yasalara göre yüzde 100 çıkarsa zaten ben bitkisel hayattayımdır. Parmağımı bile oynatamam. Kaldı ki 2010 yılındaki raporda görme gerektirmeyen işlerde çalışabilir yazıyor. Bu raporu yenilememi istiyorlar bu rapor süresiz bir rapor” ifadelerini kullandı.

8 yaşındaki Çınar Mert EBA’ya bağlanmak için çıktığı çatıdan düşerek hayatını kaybetti

ATANDIĞI OKULDA DA TEKNİK İMKAN YOK

TELE1 görme engelli öğretmenin yeni atandığı okula ulaştı. Okul Müdür Yardımcısı TELE1’e yaptığı açıklamada görme engelli öğretmenin taleplerinin bu okulda da karşılanmadığını belirtti.

İLÇE MİLLİ EĞİTİMDEN AÇIKLAMA

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de TELE1’e yaptığı açıklamada soruşturmanın detaylarıyla ilgili bilgi veremeyeceklerini ancak, Görme engelli öğretmenlerin aldıkları raporlarda “ömür boyudur” ya da “tedavisi mümkün değildir” veya “süresiz” yazması halinde raporun ömür boyu geçerli olduğunu belirtti.

FATİH PROJESİYLE FIRSAT ARTTIRMA HEDEFLANMİŞTİ

AKP iktidarının “Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi” olarak duyurulan FATİH Projesi kapsamında okullara akıllı tahta konulmuş, öğrencilere tablet dağıtılmıştı. Görme engelli öğretmen ve öğrenciler için akıllı tahta okuma sistemleri bulunuyor ancak bu sistemler paralı.