Suriyelilere toplam ne kadar para harcandı?

Yayın tarihi: 26 Kasım 2019 Salı 4:14 pm - Güncelleme: 26 Kasım 2019 Salı 4:26 pm

Türkiye’nin son 8,5 yılda Suriyeli sığınmacılar için tüm imkanları seferber ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Suriyeli sığınmacılara yönelik hizmetler için 8,5 yıldır yaptığımız harcama, 40 milyar doları aşmış durumda” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Gaziantep’te düzenlenen ‘Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Uluslararası Forumu’na katıldı. Forumda Fuat Oktay’ın yanı sıra Avrupa Birliği ülkeleri temsilcileri, Birleşmiş Milletler yetkilileri, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bölgedeki kentlerin belediye başkanları, yerli ve yabancı davetliler yer aldı.

“TEK SOMUT ADIM TÜRKİYE TARAFINDAN ATILDI

Suriyeli sığınmacılar için sadece Türkiye’de değil sınır ötesinde de çalışmalar yapıldığını dile getiren Fuat Oktay, Suriyelilere kendi ülkelerinde güven içinde yaşayabilecekleri alan oluşturarak, tüm insani ve yerel hizmetleri sunduklarını söyledi. Ülkeleri dışında yaşayan Suriyelilerin evlerine dönmesi için tek somut adımın Türkiye tarafından atıldığını belirten Oktay, şunları dedi:”Fırat’ın batısını terörden temizleyip nasıl bölgede hastanelerini, okulları, kilise ve camileri; tarımsal çalışmaları ve altyapı hizmetlerini faaliyete geçirdiysek Fırat’ın doğusunu da huzur, güvenlik ve temel hizmetler ile buluşturacağız. Ülkemizi doğrudan hedef alan PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör unsurları ile mücadele ederek hem sınırlarımızın güvenliğini sağlamak hem de sığınmacıların yurtlarında güven içinde yaşayabilecekleri bir bölge oluşturmak için çok yoğun çalışıyoruz. Bu amaçla Fırat’ın doğusunda başlattığımız Barış Pınarı Harekatı ile varil bombalarından ve gece baskınlarından arınmış bir alan oluşturuyoruz. Ülkemizin güney sınırlarında terörün, Suriye tarafından gelen PKK/YPG’nin söndürdüğü her ocak, yıkılan her ev bizim gönlümüzde yaralar açmıştır. Şimdi güvenli bölge olarak kararlaştırılan barış koridorunda yıkılanın yerine yenisini yapma ve yaraları sarma zamanıdır.”

‘AB KAYNAKLARI 3 MİLYAR AVROLUK DESTEK VEREBİLDİ’

Fuat Oktay, “Ancak sığınmacıların bulundukları şehirlere uyum sağlaması sadece belediyelerden beklenemeyecek kadar çok boyutlu ve çok paydaşlı çözümler gerektirmektedir. Suriyeli sığınmacılara yönelik hizmetler için 8,5 yıldır yaptığımız harcama 40 milyar doları aşmış durumda. Buna karşın AB kaynakları 2016 yılından bu yana sadece 3 milyar avroluk destek verebilmiştir. Bu maddi yük, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşların söz verdiği fonları sağlamadığı sürece bir ülkenin tek başına altından kalkabileceği miktarın üzerindedir. Coğrafi yakınlık hiçbir ülkeyi böyle bir trajedinin doğrudan tek sorumlusu ve yüklenicisi yapamaz, yapmamalıdır. Adil yük ve sorumluluk paylaşımı ilkesi çerçevesinde uluslararası toplumdan artık nasihat değil icraat görmek istiyoruz. Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakatı imzalayan tüm taraflar artık ‘ne olması gerekir’ değil ‘nasıl yapacağız’, ‘üzerimize düşen nedir’ sorularına cevap vermelidir” diye konuştu.