Soylu’dan sonra Erdoğan’ın başdanışmanı Uçum da iktidar değişikliğinin ‘darbe’ olacağını söyledi!

Yayın tarihi: 1 Mayıs 2023 Pazartesi 10:25 pm - Güncelleme: 2 Mayıs 2023 Salı 10:40 am

Süleyman Soylu‘dan sonra sırayı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum aldı. Uçum iktidar değişikliğinin ‘Türkiye’nin tam bağımsızlığına darbe’ olacağını savundu, tepkiler üzerine yeni bir açıklama yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 14 Mayıs seçimlerini “darbe girişimi” olarak yorumlamasının yankıları sürerken benzer bir açıklama da Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’dan geldi. Uçum, iktidar değişirse bunun bir darbe olacağını iddia ederek, “2023 seçimlerinde iktidar değişikliği Türkiye’nin tam bağımsızlığına darbe olur. Bu başarılabilir mi ayrı konu” ifadelerini kullandı.

Anketlerde eriyen AKP ne yapacağını şaşırdı! Soylu seçimler için ‘siyasi darbe girişimi’ dedi

‘BU TOPLUM KUTUPLAŞMAZ’

Habertürk TV’ye konuk olan Uçum Türkiye’de kutuplaşma da olmadığını savunarak şöyle konuştu: “Türkiye toplumu kutuplaşmıyor. Kürt-Türk, Alevi-Sünni üzerinden yapmaya çalıştılar başaramadılar. Türkiye toplumu altını çiziyorum kutuplaşmaz. Kendi arasında çekişmeler yaşayabilir ama kutuplaşmaz. Bu sistem demokratik bloklaşma üretir. Bu seçimde ‘Mutfak iktidar getirir-götürür’ ezberi bozulacak. Seçmenin maceraya girme yaklaşımı yok.”

14 Mayıs seçimlerine ‘siyasi darbe’ diyen Soylu’ya istifa çağrısı

Parlamenter sistemde ülkenin dağılacağını de öne süren Uçum başkanlık sistemini ise şöyle savundu: “Parlamenter sistemin en önemli sorunu ilişki yönetimi. Tüm politika kurullarının başkanı Cumhurbaşkanımızdır. O kurullar Cumhurbaşkanının verdiği talimatlarla politika üretiyorlar. İcra mekanizmalarını takip etme yükümlülükleri var. Orada da raporlamalar yapılıyor. Politika Kurulu hakikaten çok verimli bir müktesebatı ortaya koymuştur.”

Soylu’ya ’14 mayıs siyasi darbe girişimini’ soran gazeteciye korumalardan engel

TEPKİLER ÜZERİNE YENİ AÇIKLAMA YAPTI: BEYHUDE ÇABA

Uçum tepkiler sonrası yeni bir açıklama yaparak, sözlerinin olası bir seçim sonucunun ‘ne tür etkiler doğurabileceğine ilişkin bir değerlendirme’ olduğunu savundu.

Uçum’un Twitter’dan paylaştığı mesaj şöyle:

“Siyasal sistemin işleyişinde seçmen iradesini belirleyici kabul eden, demokratik meşruiyetin esasını seçmen iradesinde gören, tez siyaseti yerine talep siyasetine üstünlük tanıyan, her türlü seçkinci siyaset anlayışını mahkum eden bir dünya görüşüne sahip olanlar hakkında “seçmeni darbecilikle suçluyorlar” diye çığırtkanlık yapmak işe yaramaz, inandırıcı olmaz, hakikate uymaz.

Bu ülkede kimlerin darbeci olduğu, kimlerin seçmeni özne değil nesne gördüğü, kimlerin kendi halkına yabancı olduğu, kimlerin batı güç odaklarından ve küresel emperyalizmden medet umduğu ayan beyan ortadadır.

Gerçekleşmesi pek muhtemel olmayan bir seçim sonucunun ne tür etkiler doğurabileceğine ilişkin bir değerlendirmeyi, demagoji yaparak ideolojik bir saldırganlığa dönüştürme çabası beyhudedir. Çarpıtma siyasetiyle, yalan siyasetiyle, asılsız isnat siyasetiyle hiç bir yere varamazsınız, bunu yakın zamanda bir kez daha anlayacaksınız.”

SOYLU ’14 MAYIS DARBE GİRİŞİMİDİR’ DEMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 28 Nisan’da Fatih’te bir vakıfta seçim propagandası yaparak, “14 Mayıs 2023, Batı’nın siyasi darbe girişimidir. Türkiye’yi tasfiye etmeye yönelik hazırlıkların 14 Mayıs’ta her birini bir araya getirerek oluşturulabilecek darbe girişimidir” demişti. Soylu daha sonra 15 Temmuz darbe girişimi ile 14 Mayıs seçimlerini kıyaslamıştı.

Soylu ‘Darbe girişimi’ sözlerine tepki gösteren Şahan Gökbakar’ı canlı yayında hedef aldı