Sosyalist teorisyen Metin Çulhaoğlu’nun cenaze programı belli oldu

Yayın tarihi: 17 Ağustos 2022 Çarşamba 7:07 pm - Güncelleme: 17 Ağustos 2022 Çarşamba 7:07 pm

Sosyalist teorisyen Metin Çulhaoğlu, 74 yaşında vefat etti.  Türkiye sosyalist hareketin önemli isimlerinden Çulhaoğlu, yarın Ankara’da son yolculuğuna uğurlanacak. 

Türkiye sosyalist hareketinin, “teorisyen” nitelikleriyle öne çıkan isimlerinden, 1970’li yılların Türkiye İşçi Partisi’nin yayın organı Yürüyüş Dergisi’nin Yayın Yönetmeni ve başyazarlarından, 1987 yılında yayına başlayan Gelenek Dergisi’nin kurucusu, Sosyalist Türkiye Partisi ve Sosyalist İktidar Partisi’nin lideri, yeni Türkiye İşçi Partisi’nin kurucularından ve Merkez Komitesi Üyesi Metin Çulhaoğlu yaşamını yitirdi. Kalp krizi geçirerek 74 yaşında vefat eden Çulhaoğlu’nun cenaze programını Türkiye İşçi Partisi duyurdu. Partinin açıklamasına göre Çulhanoğlu için yarın (18 Ağustos) Ankara’da İnşaat Mühendisleri Odası Kongre Kültür Merkezi’nde saat 13.00’te tören düzenlenecek. Çulhaoğlu’nun cenazesi saat 16.00’da Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilecek.

Cenazeye katılım için İstanbul’da Avcılar, Ataşehir, Beylikdüzü, Kadıköy ve Sarıyer’den de otobüsler kaldırılacak.

METİN ÇULHAOĞLU KİMDİR?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ekonomi-İstatistik Bölümü mezunu olan sosyalist teorisyen ve yazar Metin Çulhaoğlu, 1975-1978 yılları arasında haftalık Yürüyüş dergisinde sırasıyla yazar, yazı işleri müdürü ve başyazar olarak görev yaptı. Türkiye İşçi Partisi 2. Kongresi’nde yaşanan ayrılıktan sonra Yalçın Küçük, İlhan Akalın ve Mesut Odman (Odabaşı) gibi sosyalistlerle Eylül 1979’da Sosyalist İktidar dergisini çıkarmaya başladı. Aylık olarak yayınlanan dergi toplam 11 sayı çıktı.

Çulhaoğlu, bu derginin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Derginin yayın hayatına 12 Eylül 1980 darbesiyle son verildi. 12 Eylül darbesinden sonra tutuklanan Çulhaoğlu 1983–1986 yılları arasında 4 yıl cezaevinde kaldı. Çulhaoğlu, 1986 yılında Gelenek dergisi kolektifinin kuruluşuna önderlik etti. Daha sonra TKP’yi oluşturacak bu siyasi çevrenin fikir öncüsü ve ideolojik lideri olan Çulhaoğlu, Sosyalist Türkiye Partisi’nin(STP) kurucuları ve yöneticileri arasında yer aldı. Bu parti kapatılınca Sosyalist İktidar Partisi’ni kurdu.

Çulhaoğlu 1993 yılında partiden ayrıldı ve Sosyalist Politika dergisini çıkarmaya başladı. Sosyalist Politika grubu, sırasıyla Birleşik Sosyalist Parti (BSP) ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) kuruluşlarında yer aldı. 2001 yılında Sosyalist Politika grubuyla birlikte ÖDP’den ayrılarak, Gelenek Hareketi ile yollarını yeniden birleştirdi ve Türkiye Komünist Partisi’ne (TKP) katıldı. O tarihten 2014 yılına kadar TKP’nin Merkez Komitesi üyesi olarak görev aldı. Çulhaoğlu, daha sonra Halkın Türkiye Komünist Partisi’nin (HTKP) kuruluşunda bulundu. Bu parti 7 Kasım 2017’de adını Türkiye İşçi Partisi (TİP) olarak değiştirdi. Böylece üçüncü dönem TİP’in de Merkez Komitesi’nde görevini üstlenen Çulhaoğlu, Parti Meclisi üyesiydi. Demokrasi gazetesi, SoL dergisi ve BirGün gibi birçok günlük gazete ve dergide köşe yazıları yazdı. 16 Ağustos 2014 tarihinden bugüne İleri Haber’de salı ve cumartesi günleri yazıları yayınlandı.