Sorumluluk böyle olur! İki İsveçli öldürüldü, Belçika’da bakan istifa etti

Yayın tarihi: 21 Ekim 2023 Cumartesi 12:28 pm - Güncelleme: 21 Ekim 2023 Cumartesi 12:30 pm

İki İsveçli turisti öldüren Tunuslu saldırganın ülkesi tarafından geçen sene yapılan iade talebinin işleme alınmadığının fark edilmesi üzerine Belçika Adalet Bakanı Vincent van Quickenborne, istifa etti.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen silahlı saldırıda, Belçika – İsveç Euro 2024 mücadelesini takip eden 2 İsveçli hayatını kaybetti. Belçika Adalet Bakanı Vincent van Quickenborne, iki İsveçliyi öldüren Tunuslu saldırganın, ülkesi tarafından geçen sene yapılan iade talebinin işleme alınmadığının fark edilmesi üzerine istifa ettiğini duyurdu.

“KABUL EDİLEMEZ BİR HATA” DİYEREK İSTİFA ETTİ

Van Quickenborne, 16 Ekim’de iki İsveçlinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıya dair soruşturmadaki son durumla ilgili basın toplantısı düzenledi. Soruşturma sırasında “kabul edilemez bir hata”nın fark edildiğini belirten van Quickenborne, saldırının Tunuslu failinin, 15 Ağustos 2022’de ülkesi tarafından iadesinin istendiğini ancak Belçika federal savcılığının bu talebi işleme almadığını bildirdi. Van Quickenborne, “dramatik sonuçları olan hatanın” sorumluluğunu aldığını belirterek, istifasını Başbakan Alexander de Croo’ya sunduğunu söyledi. De Croo da X hesabından yaptığı açıklamada, van Quickenborne’nun istifasını kabul ettiğini duyurdu.

Belçika’da iki İsveçli’yi katleden zanlı etkisiz hale getirildi

“KAĞITSIZLAR” BELÇİKA’DA KRONİK SORUN

Belçika’da ülkeye farklı yollarla ulaşmış, iltica başvurusu reddedilmiş kişiler yıllarca yasal dayanakları olmadan ülkede kalıyor. “Kağıtsız” (Sans papier) olarak adlandırılan bu kişiler, adlarını ara ara yaptıkları açlık grevleriyle duyuruyor, oturum ve çalışma izni talep ediyor. Ancak Belçika, katı tutumundan taviz vermiyor, duruma kalıcı çözüm de getirmiyor.

MÜSLÜMAN TOPLUMA YÖNELİK AYRIMCI TAVRIYLA ELEŞTİRİYORDU

Flaman Open Vld partisinden Van Quickenborne, göreve geldiği 2020’den bu yana Müslüman toplum tarafından ayrımcı politika izlediği gerekçesiyle eleştirilerin hedefindeydi.Van Quickenborne, Müslüman toplum adına hükümet ile ilişkileri yürüten Belçika İslam Temsil Kurulunun resmi tanınırlığını kaldırmak için süreç başlatmış, buna karşın Kurul “işleyişine yasa dışı şekilde müdahale ettiği gerekçesiyle” eski Bakan’a dava açmıştı.

Silahlı saldırı sonrası futbolcular maça çıkmadı! Belçika – İsveç mücadelesi iptal edildi