Societe Generale’den faiz kararı ile ilgili endişelendiren yorum!

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2022 Perşembe 10:08 am - Güncelleme: 25 Ağustos 2022 Perşembe 11:22 am

Fransız bankacılık grubu Societe Generale’nin Global Başekonomisti Klaus Baader Merkez Bankası’nın geçen hafta aldığı faiz indirim kararının enflasyon görünümünü daha da bozup TL üzerinde ilave baskıya neden olabileceğini söyledi.

Dünya’dan Elif Karaca’nın sorularını yanıtlayan Baader, döviz kurunun gün içinde yüzde 1’e yakın değer kaybettiğine dikkat çekerek, ABD Merkez Bankası (Fed), ECB ve diğer pek çok merkez bankasının yakın zamanda faiz oranlarını artırmaya devam etmesi beklendiğinden, Türk lirası ile diğer para birimleri arasındaki getiri farkının daha da daralacağını ve bu durumun TL üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı oluşturabileceğini ifade etti.

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası dolar kuru tarihi rekora koşuyor

“RUBLE İLE TİCARETİN KATKISI OLMAZ”

“Türkiye ekonomisine anlamlı bir katkısı olacağını düşünmüyorum. Ancak ruble olarak ödemeyi reddetseydi bunun Türkiye üzerinde olumsuz etkileri olabilirdi. Diğer ekonomilerde görüldüğü gibi, ruble olarak ödemeyi reddetmek, Rusya’dan gelen doğalgaz teslimatlarında keskin düşüşlere ve hatta tamamen kapanmalara neden oldu. Bu, büyüme üzerinde oldukça olumsuz bir şok yaratacak ve enflasyonu yukarı itecekti. Bir bakıma felaketin önüne geçilmiş oldu.”