Siyaset Bilimci Tanju Tosun AKP’nin yumuşama politikasındaki 3 önemli stratejiyi açıkladı

Yayın tarihi: 6 Mayıs 2024 Pazartesi 1:53 pm - Güncelleme: 6 Mayıs 2024 Pazartesi 1:58 pm

Haber: Ceren Ural

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun AKP’nin 31 Mart yerel seçimleri sonrası başlattığı yumuşama politikası hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Tosun AKP’nin bir B planı olduğundan bahsederek yumuşama noktasındaki 3 olası stratejiyi anlattı.

31 Mart yerel seçimlerinde CHP’nin seçimi kazanması ve AKP’nin tarihinde ilk defa ikinci parti konumuna düşmesi sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile bir görüşme yapmış ardından da ‘siyasette yumuşama’ dönemine girildiğinin sinyalini vermişti.

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun TELE1’e yaptığı açıklamada iktidarın olası hamlelerini analiz etti ve AKP’nin B planını açıkladı.

CHP’li kurmaylar, Erdoğan-Özel görüşmesini değerlendirdi: Niyet okuması yapmadık

Tanju Tosun açıklamasında şunları kaydetti:

AKP ile sayın Erdoğan’ın 31 Mart seçim sonuçlarını okumasıyla ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum. Özellikle seçim öncesinde şiddetlene siyasal kutuplaştırma stratejisi. Şimdi AKP açısından beklediği bir sonuç üretememiş şeklinde algılandığı kanaatindeyim ama tabi ki tek neden bu strateji değil, arkasında AKP’nin uzun yıllardan beri özellikle 2015 sonrası seçmenle kurmuş olduğu aidiyet ilişkisinin zayıflaması, ekonomik kriz gibi faktörler 31 Mart sonuçlarını tayin etti.

ÇEKİRDEK KADRONUN DIŞINA ÇIKAMADILAR

Ama siyasal kutuplaştırma stratejisi, AKP’nin kendi çekirdek kadrosunun dışına taşabilmesi ve oy devşirebilmesi açısından önünde ciddi bir engel vardı. Dolayısıyla bu stratejide bir değişiklik yapak gerek ve bir B planı kurmak gerek. Eğer strateji değişikliği sadece 31 Mart seçimleri üzerinden okunuyor ise bu stratejik değişikliğinin arka planında da 31 mart sonuçları yatıyor.

ULUSLARARASI İKTİSADİ ÇEVRELERDE İMAJ TAZELEMEK

İkinci olarak da bu potansiyel yumuşama görüntüsünde arka planında Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kriz ve etkilerini hafifletmek için özellikle uluslararası iktisadi çevrelerle süren görüşmelerde Türkiye’nin mevcut algısını yumuşatmak en azından. Türkiye’deki siyasal rejimin dışarıdan bakıldığı gibi değil, özellikle 31 mart sonrası iyileşeceğine yönelik imaj çizmek

İMAMOĞLU’NU GÜNDEMDEN DÜŞÜRMEK

Bir diğer etken de oyunun kurallarını belirle konusunda yumuşa üzerinden bir CHP AKP, CHP Genel Başkanı Özel ve Erdoğan ilişkisini kurgulamak böylece İmamoğlu’nu bir şekilde gündemden düşürmek ve arka planda tutmak. Bu da geniş stratejinin bir parçası olarak okunabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ