Sivas hadiseleri

Yayın tarihi: 12 Temmuz 2022 Salı 12:58 pm - Güncelleme: 12 Temmuz 2022 Salı 12:58 pm

Sayıl Cengiz Gündoğdu

1993 senesi 2 Temmuz’unda vuku bulan Sivas hadiselerini tarih ilmine vakıf, ilim adamı, üstad filozof Hasan Beyazhasanoğlu ile konuştuk.

-Üstadım, bu Sivas hadisleri nedir sizce. Bize bu konuda neler söyleyebilirsiniz. Meselenin esası nedir?
Beyazhasanoğlu- Her şeyden evvel şuna işaret edelim ki, temmuz ayı gelince, bilumum Kemalist, sosyalist, ateist, Siyonist, zındık, eşcinsel depreşmeye başlarlar.
-Bunu nerden anlıyorsunuz efendim.
-Depreşme temmuz geliyor diye başlıyor ve gerici, mülteci, cumhuriyet düşmanları diye lafları piyasaya sürüyorlar. Ben o zaman bunların depreştiğini anlıyorum.
-Peki üstadım bu Kemalistler, sosyalistler, Siyonistler, zındıklar, eşcinseller niye temmuz ayında depreşirler.
Beyazhasanoğlu- Depreşirler çünkü 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta bir ihtilal provası başlattılar. Hareket provasına göre kitle Sivas’tan Samsun’a, Samsun’da Erzurum’a, Erzurum’dan Havza’ya ordan Ankara’ya girecekti. Hesaplara göre 20 milyon insan bu büyük yürüyüşle Ankara’ya varacaktı ve fakat bu program akim kaldı. Çünkü halk başta Aziz Nesin olmak üzere protesto hakkını kullandı.
-Burası mühim, biraz açıklar mısınız.
Beyazhasanoğlu- Herhangi bir hadiseyi protesto temek hakkı anayasal bir haktır. Sivas’ta, ihtilal provasına karşı yapılan bu hakkın kanunen kullanılmasıdır.
-Hocam, iddiaya göre protesto sırasında laikliğe karşıt sloganlar atılmış.
Başhasanoğlu- Ne gibi sloganlar.
-Cumhuriyet burda kuruldu, burda yıkılacak diye slogan atılmış.
Beyazhasanoğlu- Bu doğru değil. Burda provokasyon var. Neden var. Çünkü protestocuların cumhuriyetle devletle bir meselesi yok. Fakat komünistler protestoyu lekelemek için provoke etmişlerdir.
-Peki hocam, otel yangını için neler düşünüyorsunuz.
Başhasanoğlu- Otel yangınından dolayı velev ki komünizm fikirli olsalar da Siyonist ve sosyalist olmakla beraber ölüm istenmeyen acı bir olaydır. Ve fakat yangın nerde çıktı?
-Otelde hocam.
Başhasanoğlu- Dikkat isterim. Protesto edenler oteli protesto etmiyor ki… ve ayrıca protesto edenler otelde değil. Otelde olmayanlar nasıl olur da otelde yangın çıkarabilir. Görünen odur ki yangında da komple provoke var.
-Nasıl bir provoke hocam.
Başhasanoğlu- Provokeyi anlamak için başa dönelim. Ne demiştik, komünizm fikirli sosyalist, Siyonist, zındık, ateist, eşcinsel bir ihtilal provası başlatmak istediler. Sivas, Samsun, Erzurum, Havza yoluyla Ankara’ya 20 milyonla varacaklardı. Ve fakat halk bu provokeyi bozdu mu? Bozdu. Bozunca ne oldu. Şöyle düşündüler. Dediler ki oteli havaya uçuralım. Böylece halka da kıyam veririz. Provoke anlaşılınca halk çekildi. Otel yandı.
İşte Sivas hadisesi budur.
-Teşekkür ederiz hocam.