Şirin Ebu Akile’nin ailesinden Biden’a görüşme talebi

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2022 Cuma 9:51 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2022 Cuma 9:51 pm

Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından öldürülen gazeteci Şirin Ebu Akile’nin ailesi, İsrail’e yapacağı ziyarette ABD Başkanı Joe Biden ile görüşme talebinde bulundu. Aile ABD yönetimini Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesinin aklanmasına ve cezasız kalmasına hizmet etmekle suçladı.

Gazetecinin kardeşi Anton Ebu Akile, ABD Başkanı Joe Biden’a 3 sayfalık bir mektup yazdı. Mektupta, “Şirin Ebu Akile ailesi olarak, 11 Mayıs 2022’de işgal altındaki Batı Şeria’daki Filistin kenti Cenin’de görevdeyken kız kardeşimiz ve teyzemizin İsrail güçleri tarafından yargısız infazına yönetiminizin acınası tepkisine ilişkin acımızı, öfkemizi ve ihanet duygumuzu ifade etmek için yazıyoruz. ifadelerine yer verildi.

Gazeteci Ebu Akile’nin ölümüne ilişkin kaleme alınan mektupta, şu ifadelere yer verildi:

“Bir İsrail askerinin Şirin’i öldürmesinden bu yana geçen günlerde ve haftalarda, ABD hükümet yetkilileri bize yeterince danışmamak, bilgilendirmemek ve desteklememekle kalmadı; aynı zamanda yönetiminizin eylemleri, adalete yönelik çabalarımızı ve Şirin’in ölümü için hesap verilmesi sorumluluğunu baltalamak için bariz bir niyet sergiledi.

Birleşmiş Milletler, New York Times, Washington Post, CNN, Associated Press, Bellingcat ve B’Tselem tarafından yürütülen soruşturmalarda, Şirin’i öldüren kurşunu bir İsrail askerinin ateşlediği sonucuna varıldı.

Eldeki tüm kanıtlar, bir ABD vatandaşı olan Şirin’in yargısız infaza maruz kaldığını gösteriyor. Ancak yönetiminiz, Şirin’in öldürülmesinde gerçek adalet ve hesap verebilirliği sağlayacak hızlı, eksiksiz, güvenilir, tarafsız, bağımsız, etkili ve şeffaf bir soruşturmanın garanti edilmesi konusunda yas tutan bir ailenin en asgari beklentisini hakkıyla karşılayamadı. Bunun yerine ABD, İsrail güçlerinin herhangi bir suçunu örtbas etmek için kafa yoruyor.

Yönetiminizin girişimi, Şirin’in öldürülmesinin aklanmasına ve cezasız kalmasına hizmet etti. Amerikan soruşturmalarının ‘toplanmasını’ kimin denetlediği konusunda çok az bilgi paylaşıldı. Sanki dünyanın ve bizim kaldığımız yerden hayatımıza devam etmemizi bekliyorsunuz. Sessiz kalsanız daha iyi olurdu.”

BIDEN İLE GÖRÜŞME TALEBİ

ABD Başkanı Biden’ın 13-15 Temmuz’da İsrail ve Filistin’e gerçekleştireceği ziyarete işaret edilen mektupta, “Yaklaşan ziyaretiniz sırasında bizimle görüşün ve endişelerimizi ve adalet taleplerimizi doğrudan bizden dinleyin” denildi.

ABD Ebu Akile’yi öldüren mermiyi Filistin’e iade etti