Sığınmacıları taşıyan teknenin batmasıyla ilgili ‘ihmal şüphesi’: Göz göre göre mi battı?

Yayın tarihi: 19 Haziran 2023 Pazartesi 11:58 am - Güncelleme: 19 Haziran 2023 Pazartesi 11:58 am

Yunanistan’da 78 kişi hayatını kaybettiği sığınmacı teknesinde faciadaki ihmalleri BBC haberleştirdi. İngiliz televizyonu, gemi takip sistemlerindeki verilerle Yunan yetkililerin açıklamalarının uyuşmadığını öne sürdü.

Yunanistan’ın Mora Yarımadası açıklarında sığınmacı teknesinin batması sonucunda 78 kişi boğularak hayatını kaybetti. Yaşanan faciada 78 kişinin öldüğü tespit edilirken 100’den fazla kişi sağ olarak kurtarıldı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) açıklamasında ise en az 500 kayıp olduğu ifade edildi.

Ntv’den Ahmet Bal’ın haberine göre, olayda ihmal olup olmadığı tartışmaya açıldı. Birleşmiş Milletler gemiye yönelik tam ölçekli bir kurtarma operayonu için çok geç kalındığını belirtip, Yunan görevlilerin olaya yaklaşımı hakkında soruşturma çağrısı yaptı.

BBC’nin ulaştığı verilere göre ise gemi batmadan saatler önce hareket etmeyi durdurmuştu. Yüzlerce insan denizin ortasında kalmıştı.

YUNANİSTAN SAHİL GÜVENLİĞİNE BİLGİ VERİLMİŞ

Avrupa Birliği’nin sınır koruma ajansı Frontex, geminin alabora olmadan önce tespit edildiğini ve Yunanistan sahil güvenliğinin konuyla ilgili bilgilendirildiğini söyledi.
Yunan sahil güvenlik ekipleri ise salı sabahı 10.00’da tespit edilen geminin, helikopterler tarafından 17.35 civarında hareket halinde bulunduğunu söyledi. Aradan geçen yedi saatte ise şunlar yaşandı:

14.17’de denizlerdeki göçmenlere yardım ulaştırmayı hedefleyen Alarm Phone, teknenin sorun yaşadığına dair bir çağrı aldı.

Saat 17 sularında göçmen teknesine yakın konumda bulunan Lucky Sailor adlı bir başka gemi kuzeye doğru keskin bir dönüş yapıyor. BBC ekibinin konuştuğu Lucky Sailor’daki yetkililerin anlattıklarına göre Yunanistan sahil güvenliği Lucky Sailor’a göçmen teknesine su ve yiyecek yardımı yapıp yapamayacağını sordu.

Lucky Sailor’dan üç saat sonra yani 20 sularında bu sefer Faithful Warrior adındaki bir başka gemi göçmen teknesine yiyecek yardımı yapıyor.

Resmi açıklama geminni 19.40 ve 22.40 arasında hareket halinde olduğu ve geminin uzaktan takip edildiği yönündeydi. Daha sonra Yunanistan sahil güvenlik ekipleri geminin yakından çekilmiş görüntülerini paylaştı. Bu da uzaktan takip iddialarına gölge düşürürken, görsellere bakıldığında geminin hareket etmediğinin anlaşılmasını sağladı.

Daha sonra Yunan hükümet sözcüsünün açıklamalarına göre bir devlet görevlisi gemiye çıkmaya çalıştı, gemidekiler ipi çekerek yardımı taleplerinin olmadıklarını söyledi.

SAATLER SONRA BATTI

Çarşamba gecesi 1 sularında ise BM’ye göre içinde 500’den fazla insanın bulunduğu gemi battı. Marinetraffic verilerine göre çok sayıda gemi bölgeye yardıma gidiyor. Ayrıca Lucky Sailor ve Faithful Warrior gemilerinin gittikleri konum ile yardıma koşan gemilerin hareket ettiği konum arasında çok fazla mesafe bulunmuyor.

Yunanistan’da batan sığınmacı teknesinde hayatını kaybedenler için Pakistan’da yas!