Sendikalar asgari ücret taleplerini açıkladı! ‘Yoksulluk sınırının üzerinde olmalı’

Yayın tarihi: 15 Haziran 2023 Perşembe 4:20 pm - Güncelleme: 25 Aralık 2023 Pazartesi 3:39 pm

Özel Haber: Nilay Göl

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, asgari ücrete yapılacak ara zamma ilişkin Tele1’e konuştu. Türkmen, “Üç ayda bir asgari ücretin yoksulluk sınırına yakın düzeye çıkarılması gerekiyor” dedi.

Milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak zam oranını merakla bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere ikinci kez toplanacak. Aslan, asgari ücretin yoksulluk sınırının üzerinde olması gerektiğine vurgu yaptı. Türkmen, “Asgari ücretin yoksulluk sınırına yakın düzeye çıkarılması gerekiyor” dedi. BİSAM’ın bugün açıkladığı verilere göre; açlık sınırı 10 bin 72 lira, yoksulluk sınırı ise 34 bin 838 lira oldu.

“KOMİSYONLARIN FABRİKALARDA KURULMASI GEREKİR”

“Sadece mevcut asgari ücretin ne kadar eridiği değil, asgari ücreti belirleme yönteminin de çok insanlık dışı olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor” diyen Türkmen, sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkenin yarısından çoğu asgari ücret ile, büyük çoğunluğu da asgari ücrete yakın ücretlerde çalışıyor. Asgari ücret bu ülkedeki milyonlarca işçinin ortalama ücreti. Yoksulluk sınırı bugün 33 bin lirayı aşmış durumda. Yoksulluk sınırının altında belirlenecek herhangi bir ücret işçileri yoksulluğun altında bir yaşama mahkum etmektir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan işçilerin talepleri doğrultusunda bir şeylerin çıkması mümkün değil. Bu komisyonların fabrikalarda kurulması gerekir.”

“BUGÜNKÜ ASGARİ ÜCRETİN NEREDEYSE TAMAMI KİRAYA VERİLİYOR”

Artan kira fiyatlarına vurgu yapan Türkmen, “İşçilerin aldıkları ücretle yaptıkları harcamaların en büyük kalemini konut giderleri oluşturuyor. İstanbul’u bırakın Gaziantep’te kenar mahallelerde sobalı evlerde bile 4 bin liraya ev bulunamıyor. Şu anda sadece Gaziantep’te ortalama kiralar 7 bin liraya çıkmış durumda. İşçiler, bugünkü asgari ücretin neredeyse tamamını kiraya vermek zorunda kalıyor. Kiraların son dönem iki üç katına çıktığını düşünürsek asgari ücretin de en az bu oranda zamlanması gerekiyor” dedi.

“İŞÇİLERİN AYAĞA KALKMASI GEREKİYOR”

1970 yılında Türkiye’de gerçekleşen 15-16 Haziran İşçi Ayaklanmaları’nı hatırlatan Türkmen, “Biz asıl çağrıyı bu ücretle yaşamak zorunda olan, sefalete mahkum edilen işçilere yapıyoruz. İşçilerin sendika ayrımı yapmadan ayağa kalkması, mücadele etmesi gerekiyor” dedi.

“ASGARİ ÜCRETİN ÜÇ AYDA BİR GÜNCELLENMESİ GEREKİYOR”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun, “Asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerekiyor” açıklamasını hatırlattığımız Türkmen, şunları kaydetti:

“Doğru bir talep olduğunu düşünüyorum. Asgari ücretin hızla eridiği bir ortamda güncellenmesi için altı ay beklemek çok büyük bir haksızlık. Üç ayda bir asgari ücretin yoksulluk sınırına yakın düzeye çıkarılması gerekiyor.”

DİSK Başkanı Çerkezoğlu: Asgari ücret yılda dört kez güncellenmeli

“YOKSULLUK SINIRININ ALTINDAKİ HİÇBİR TALEBİN ANLAMI YOK”

Asgari ücretin yoksulluk sınırının üzerinde olması gerektiğini savunan Aslan, “Bu hayat pahalılığıyla, bu zamlarla yoksulluk sınırının altındaki hiçbir talebin anlamı yoktur. Asgari ücretin düzenli olarak yoksulluk sınırı ile eşitlenmesinde fayda var” dedi.

“Yılda bir defa asgari ücret belirlemenin gerçeklikle ölçülür yanı yok” diyen Aslan, “Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücreti önümüzdeki hafta belirleyecekler. İşçilerin taraf olmadığı komisyonda belirlenen hiçbir ücretin bizim açımızdan kabul edilebilir bir yanı yok” ifadelerini kullandı.

Kaynak: TELE1