Selçuk Geçer’den ‘faiz artışı yok’ kararına: Vatandaşı da yabancıları da cezbetmeyecek!

Yayın tarihi: 8 Şubat 2024 Perşembe 12:19 pm - Güncelleme: 8 Şubat 2024 Perşembe 12:22 pm

Özel Haber: Barış Önal

Ekonomist Selçuk Geçer, Yeni Merkez Bankası Bankası Başkanı Fatih Karahan‘ın “faiz artırımını değerlendirmiyoruz” sözlerine, “Gerçekleri yansıtmayacağı için vatandaşı ya da yabancıları cezbedecek bir faiz ortamı olmayacak” yorumunu yaptı.

Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden istifasının ardından yerine atanan Fatih Karahan, ilk sınavını bugün verdi. Enflasyon raporunu açıklayan Karahan 2024 yılı enflasyon hedefinin yüzde 36 olarak korunduğunu söyledi. Karahan ayrıca, 2024 yılında faiz artırımı yapmamayı planladıklarını söyledi.

Yeni Merkez Bankası Başkanı’ndan net mesaj: 2024’te faiz artışı yok

Karahan’ın açıklamalarını TELE1’den Barış Önal’a değerlendiren Ekonomist Selçuk Geçer, ekonomi yönetiminin faizi yüzde 40 seviyesinde kapatmayı planladığını  söyleyerek, “Görünen o ki, önümüzdeki süreçte bir faiz indirimi de olacak” dedi. Geçer atılacak olan bu adımın yereli olmadığını belirterek, “TÜİK enflasyonu gerçek dışı olarak aşağı doğru çekerse pozitif bir faiz ortamı varmış gibi olacak ama gerçekleri yansıtmayacağı için vatandaşı ya da yabancıları cezbedecek bir faiz ortamı olmayacak” değerlendirmesini yaptı.

FATİH KARAHAN NE DEMİŞTİ?

Enfasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahminin değişmediğini söyleyerek, “Enflasyonda 2024, ve 2025 tahminleri değişmedi. 2024 enflasyon tahmini yüzde 36, 2025 tahmini yüzde 14 olarak korundu. Enflasyonun 2026 yılını tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülüyor” demişti.

“EK BİR FAİZ ARTIŞI GEREKMİYOR”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karahan, faiz konusunda şahin duruş gösterip göstermeyeceğine yönelik soruya ise, “Birinci hedefimiz fiyat istikrarı. Bu yıl enflasyonu istediğimiz seviyeye düşürüp 2025’teki dezenflasyonun yolunu yapmak istiyoruz. Bunun için gereken adımları atacağız. Değerlendirmelerimiz, sıkılaştırmanın çalıştığını gösteriyor. Ek bir faiz artışı gerektiğini şu anda değerlendirmiyoruz. Ama görünümün bozulması halinde kararlarımızı gözden geçiririz” yanıtını vermişti.

Kaynak: TELE1