Seçime son 10 gün… 5 adımda oy kullanma rehberi

Yayın tarihi: 21 Mart 2024 Perşembe 7:17 pm - Güncelleme: 21 Mart 2024 Perşembe 7:17 pm

Türkiye’de 31 Mart 2024 günü gerçekleşecek olan seçimle yerel yöneticiler belirlenecek. Seçmenler sadece kayıtlı oldukları sandıklarda, adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy verecek. Peki oy kullanılırken nelere dikkat etmeli? İşte 5 adımda oy kullanma rehberi…

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, yeni yerel yöneticilerini belirlemek için 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidecek. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin sandık başına gideceği seçimde 1 milyon 32 bin 610 genç ise ilk kez oy kullanacak. 34 siyasi parti yarışacak, 206 binden fazla sandık kurulacak.

Vatandaşlar il ve ilçe belediye başkanları, muhtarlar, il genel meclis üyeliği ve belediye meclis üyeliği için oy kullanacak.

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Seçmenlere nelere dikkat edecek?

1- SANDIĞINIZI KONTROL ETMEYİ UNUTMAYIN

Seçmenler oy kullacakları sandığı, YSK`nin internet sitesinden, e-Devlet’ten, YSK`nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya “444 9 975” numaralı YSK Çağrı Merkezi`nden kontrol edebilecek. Oy verme günü, seçmen bilgi kağıdının getirilmesi ise zorunlu olmayacak.

2- KİMLİĞİNİZİ YANINIZA ALMAYI UNUTMAYIN

Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, “kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

3- KABİNE CEP TELEFONU İLE GİRMEK YASAK

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme alanına girilmesi yasak olacak.

4- PUSULA ÜZERİNDE SADECE MÜHÜR OLMASI GEREKLİ

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği adaylar için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “TERCİH” veya “EVET” mührünü basarak oyunu kullanacak.

Oyun geçerli sayılması için “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa oy pusulası dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

5- OYUNUZU KULLANDIKTAN SONRA İMZA ATMAYI UNUTMAYIN

Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

Adım adım yerel seçime… YSK oy pusulalarını tanıttı

Kaynak: AA