Sayıştay’ı savunan AKP’li vekil muhalefetin paylaştığı verilere yanıt veremedi

Yayın tarihi: 8 Aralık 2022 Perşembe 9:55 am - Güncelleme: 8 Aralık 2022 Perşembe 9:56 am

TBMM’de muhalefetin eleştirdiği, iktidarın ise savunduğu Sayıştay, yine tartışmaya neden oldu. CHP’nin eleştirileri karşısında, “Sayıştay, uluslararası kurallar çerçevesinde en ciddi, en kapsamlı denetimi yapan bir birimdir” diyen AKP’li Bilgiç, Sayıştay’ın denetlediği kurum sayısının azlığına dikkat çekildiğinde ise yanıt veremedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 2023 Yılı Bütçe Teklifi’nin görüşmeleri sürüyor. İktidar ve muhalefet vekillerinin sık sık karşı karşıya geldiği ve tansiyonun zaman zaman arttığı görüşmelerde ‘Sayıştay’ tartışmaları gündemdeki yerini koruyor. İktidar, başta denetimsizlik olmak üzere çok sayıda eleştiriyi yanıtlamakta zorlanıyor.

Bütçe görüşmelerinde Genel Kurul karıştı! AKP’li ve CHP’li vekiller karşı karşıya geldi

Birgün’ün haberine göre bütçe görüşmeleri kapsamında iktidara eleştirilerde bulunan muhalefet vekilleri, kamunun en önemli denetim kurumu olan Sayıştay’ın işlevsizleştirildiğini belirtti. Kamu işletmelerinin yeteri kadar denetlenemediğini söyleyen muhalefete, AKP Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç karşı çıktı.

“EN KAPSAMLI DENETİMİ YAPIYOR”

Bilgiç, “Sayıştay, uluslararası kurallar çerçevesinde, INTOSAI kuralları çerçevesinde en ciddi, en kapsamlı denetimi yapan bir birimdir ve TBMM adına da bu denetimleri gerçekleştirmektedir. 2021 yılında 535 kurum, 2022 yılında da 636 kurum Sayıştayımız tarafından denetlenmiştir” dedi.

İYİ Partili vekilden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a: Utanmaz herif

DENETİM YÜZDE 14’TE KALDI

Bilgiç’in açıklamalarına karşı çıkan CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, toplam kamu idaresi sayısının 3 bin 486 olduğunu ve Sayıştay’ın bu birimlerin sadece yüzde 14’ünü denetlediğini vurguladı. Bilgiç, bu saptamaya bir yanıt vermedi.

BİÇGİÇ’TEN ÖNERGE AÇIKLAMASI

TBMM Başkanvekili Bilgiç, bakanlara yöneltilen yazılı soru önergelerine yönelik de tartışmalı bir istatistik paylaştı. Bilgiç, 27’nci dönemde milletvekilleri tarafından bakanlara yöneltilen yazılı soru önergelerinin 64,35’inin yanıtlandığını ifade etti. Bilgiç’in paylaştığı verilere göre, bakanlar, her üç önergeden birini yanıtlamıyor. Yazılı soru önergelerinin sık sık iade edildiğini bildiren HDP Milletvekilleri, “kaba ve yaralayıcı” bulunarak geri çevrilen önergelere yönelik istatistikleri sordu. Bilgiç, 27’nci dönemin tamamında bin 355 önergenin bu şekilde geri çevrildiğini açıkladı.

“Bartın’da grizu patlaması uyarısı yapan Sayıştay denetçisini fırçaladılar”