Avukatlardan sürekli eylem kararı: Yarın da buradayız

Yayın tarihi: 22 Haziran 2020 Pazartesi 10:45 am - Güncelleme: 22 Haziran 2020 Pazartesi 7:12 pm

AKP’nin baroların yapısına yönelik müdahalesine karşı Savunma Yürüyüşü başlatan baro başkanları Ankara’da polis engeliyle karşılaştı. Gerekçe göstermeyen polis, “Valilik yasakladı” diyerek baro başkanlarına müdahale etti. İsatanbul’da, Hukuk örgütleri,  meslektaşlarına destek için Çağlayan Adliyesi önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Buradaki eylemin ardından avukatlar, İstanbul Barosu önünde toplandı.  Çağdaş Hukukçular Derneği eylemlerin yarın da süreceğini duyurdu.

Baroların yapısı ve seçim sisteminde yapılmak istenilen düzenlemeye baro başkanları “Savunma Yürüyüşü” başlattı. Yürüyüşün 4. gününde Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ile baro üyesi yüzlerce avukat, diğer kentlerden gelecek baro başkanları ve üyelerini cübbeleriyle Eskişehir yolu girişinde polis tarafından engellendi. Baro başkanları, engellemenin hukuksuz olduğunu söyleyerek, oturma eylemine başladı. İstanbul Barosu da meslektaşlarına yönelik engelleme girişimini protesto etmek için akşam saat 18.30’da İstanbul Barosu önünde buluşacaklarını duyurdu.

ADALET BAKANI: HANGİ MADDEYE KARŞI ÇIKIYORSUNUZ?

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise 24 TV canlı yayınında müdahale edilen ‘Savunma Yürüyüşü’ ile ilgili, “Henüz teklif yok, hangi maddeye karşı çıkıyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

ANKARA GİRİŞİNDE MÜDAHALE

Polis yoğunluğunun olduğu Eskişehir yolunda baroların karşılama noktasına ulaşması ile birlikte açıklama yapılması beklenirken, diğer baro başkanları ve üyelerinin önü karşılama noktasına kısa bir mesafe kala polisler tarafından kesildi. Polis amirleri “kamu düzeni bozulduğu” gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti.

Bu engelleme üzerine Eskişehir yolu girişinde bekleyen Ankara Barosu yönetimi ve üyesi avukatlar, baro başkanlarının durdurulduğu noktaya doğru yürümeye başladı. Fakat onların da önü polislerce kesildi.

MUĞLA BAROSU BAŞKANI: YOLA ÇIKIŞIMIZIN NE KADAR GEREKLİ OLDUĞU BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

Polis müdahalesinin ardından açıklama yapan Muğla Barosu Başkanı Av. Cumhur Uzun, “Anayasal hakkımızı, Ankara’ya girişimizi engelleyen bir durumla karşı karşıya kaldık. Bizlerin yola çıkışının ne kadar anlamlı ve gerekli olduğu bir kez daha ortaya çıktı” dedi ve Anıtkabir’e gitmek istediklerini söyledi.

OTURMA EYLEMİ BAŞLADI

Baro başkanları yol açılana kadar bulundukları yerde oturma eylemine geçti. “Savunma susmadı susmayacak” diyen avukatlar, barikatın açılması için polisle karşı karşıya geldi.


Yürüyüşteki avukatlardan biri, “Yeter artık, kendi ülkemin başkentine gireceğim” sözleriyle isyan etti.

DİYARBAKIR BARO BAŞKANI AVUKATLARIN YERLERDE SÜRÜKLENDİĞİ GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, avukatların yerlerde sürüklendiği görüntüleri paylaştı.

Aydın, “3 günlük yürüyüşümüzün amacı barışçıl bir gösteriydi. Artık bir şey söylemeye zaten gerek kalmadı, manzara ortada” dedi.

ANKARA BAROSU BAŞKANI ERİNÇ SAĞKAN: HUKUK DEVLETİ OLMADIĞIMIZIN GÖSTERGESİ

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, “2020 yılında insanların yürüyerek şehre girmesine ve Anıtkabir’e gitmesine izin verilmiyor. Bunu reddetmenin yasal bir gerekçesi olma ihtimali dahi yok. Yalnızca “Valilik müsaade etmiyor” deniliyor. Valiliğe yazılı olarak bilgi verdik, bize herhangi bir yazılı ret cevabı gelmedi. Gelemez çünkü anayasaya aykırı olur. Bu, bir hukuk devleti olmadığımızın en açık göstergesidir. Bugün, baro başkanlarını Ankara’ya sokmayan tarihi bir gündür” açıklamasında bulundu.

 

GAZİANTEP BARO BAŞKANI DARP EDİLDİ

Avukat Hakları Merkezi’nin ilk kurucularından Avukat Ömer Kavilli, Gaziantep Baro Başkanı’na yönelik polis saldırısını paylaştı. Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, barikat kuran çevik kuvvet polisleri tarafından darp edildi.

 

CİHANER: TEKMELERLE SALDIRDILAR

Eski milletvekili ve CHP PM üyesi İlhan Cihaner, avukatlara tekmelerle saldırdıklarını söyleyerek,   “Birkaç arkadaşımızın gözlüğü kırıldı” dedi.

Cihaner, “İbretlik mi desem, trajikomik mi desem” sözleriyle, polisin basın mensuplarını da ablukaya aldığı bilgisini paylaştı.

‘BASINI ÇEMBERE AL’ TALİMATI

Paylaşılan başka bir görüntüde de polis amirinin, “Basını çember içine al, hareket etmesin” dediği görüldü.

Gazeteciler, “Özgür basın susturulamaz” diyerek yanıt verdi.

 

BARO BAŞKANLARI TELE1’E KONUŞTU

Gün Ortası programında Zeynel Lüle’ye konuşan baro başkanları, yürüyüşlerinde kararlı olduklarının altını çizdi.

Oturma eylemi yapan Baro Başkanları Tele1’e konuştu!

Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez, hukuksuz bir engelleme olduğunun altını çizerek yürüyüşün anayasal bir hak olduğunu belirtti. Dönmez, Ankara’ya gelene kadar bir sorunla karşılaşmadıklarını söyleyerek, “42 vilayette ayrı Ankara’da ayrı hukuk” ifadelerini kullandı.

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, tek bir talimatla baro başkanlarının yürütülmediğinin altını çizdi. “Yürüyene kadar gitmeyeceğiz” dedi.

‘BOYUN EĞMEK  BİZE YAKIŞAN BİR ŞEY DEĞİLDİR’

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu da bekleyişlerini sürdüreceklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Barolara ilişkin gibi görülen ancak toplumun çok fazla etkilenebileceği yasa tasarısını geri çekmelerini istedik. Buraya gelene kadar aynı güvnelik güçlerinin korumasıyla geldik, ancak buraya geldiğimizde Emniyet güçlerinin engellemesiyle karşılaştık. Bir polis devletiyle karşılaştık. 60 tane baro başkanı Ankara’ya giremiyor, bunu hukuk devletiyle izah edebilmek mümkün değil. Bu görüntüler, yürüyüşümüzün ne kadar haklı olduğunu onlar anlatıyor.

“Biz kararlıyız” diyen Durakoğlu, “Boyun eğmek bize yakışan bir şey değildir. Biz bize yakışanı yapacağız. Hukuk devleti olduğumuzu kanıtlamak istiyorsak, bu yürüyüşü yapacağız” dedi.

 

yaşananlara tepki göstererek, “Şu görüntü hiç bir yerde olmadı. Bu görüntüyü vererek, pandeminin mücadelesine kibrit suyu döktünüz. Baroları hedefe koydunuz, bitkisel hayata almaya çalışıyorsunuz. Baroları bozma girişimi yeni değil her yıl aynı dertten muzdaripiz, siyaset yapıyor diyorlar.

FEYZİOĞLU ANITKABİR’DE

Baro başkanları Ankara girişinde polis müdahalesiyle karşılaşırken Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, beraberindeki bir grup baro başkanıyla Anıtkabir’i ziyaret etti.

Afyon, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane-Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun Erzurum, Kahramanmaraş baro başkanları, Metin Feyzioğlu’na eşlik etti.

FEYZİOĞLU: OLAYLARI YUMUŞATMAK İÇİN DEVREYE GİRDİK

TBB Başkanı Metin Feyzioglu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüştü. Görüşme sonrası Ankara girişinde polis müdahalesi ile karşılanan baro başkanlarına ilişkin açıklama yapan  Feyzioğlu, “Olayları yumuşatmak için devreye girdik. Yürümek haktır. Baro başkanları yürümelidir” dedi.

TBB’nin seçtiği yöntemin yürümek olmadığını, kendisinin de yürümeyeceğini belirten Feyzioğlu, Eskişehir yolunda bekleyen baro başkanlarının kente girmesi gerektiğini kaydetti.

‘YÜRÜYÜŞ DOĞRU BİR YÖNTEM DEĞİL’

“Temel haktır yürüyüş hakkı. Talebimiz oraya gelmiş baro başkanlarımızın bırakılmasıdır. 150 metre yürüyüş yapacaklar. O 150 metre yürüyüşün ardından Anıtkabir’e gitmek istiyorlar. Bunun kamu düzenini bozan bir yanı yok” diyen Feyzioğlu, yürüyüşün doğru bir yöntem olmadığını düşündüklerinin de altını çizdi.

Feyzioğlu, “Çoklu baro yanlış. Bizim açımızdan doğru bir yöntem değil takdir Meclisindir. Kimse de neden meclise ikna etmeye çalışıyorsunuz diye kızamaz. Tartışılan çoklu baro sistemi yapısına ilişkin biz mecliste çalışmayı tercih ediyoruz ama biz yürüyeceğiz diyene de engel olunmamalı” dedi.

ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ’NDEN FEYZİOĞLU’NA TEPKİ

Çağdaş Hukukçular Derneği, baro başkanlarına müdahale edilirken Feyzioğlu’na Anıtkabir’i ziyaret için izin verilmesine “Savunma makamı onuru için direniyor. Halkın hak arama özgürlüğü için polis kalkanına göğüs geriyor. Safımız sık, başımız dik, mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Saraya sırtını dayayanlar ise düşüp gidecek” sözleriyle tepki gösterdi.

HUKUK ÖRGÜTLERİ ÇAĞLAYAN ADLİYESİ ÖNÜNDE

Hukuk örgütleri,  polis tarafından engellenen meslektaşları için saat 14.30’da Çağlayan Adliyesi önünde bir araya geldi.

 

 

‘BUNUN HESABINI VERİRKEN YİNE BİZE İHTİYAÇ DUYACAKLAR’

Öte yandan polis müdahalesine tepki gösteren İstanbul Barosu, “Biz bu ülkenin baroları, avukatları olarak Anayasal haklarımızı kullanarak yürüyüşümüzü yaptık. Ankara’ya, kendi başkentimize alınmamak için polis müdahalesiyle karşılaştık. Bize bu hukuksuzlukları yaşatanlar bunun hesabını verirken yine bize ihtiyaç duyacak” ifadelerini kullandı.

 

ABB’NİN ÇADIRLARINA ENGEL

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) avukatların Ankara girişindeki bekleyişi için çadır gönderdi. Çadırlar alana ulaşmadan polis, çadır kurulmasına izin vermeyeceğini söyledi. Polisle avukatlar arasında arbede yaşandı.

ABB’nin bölgede haber takibi yapan gazetecilere de yemek göndereceği öğrenildi.

 

Baro başkanlarının yürüyüşünde 2.gün: Eşit ve özgür bir ülke için yoldayız

Yeşil pasaportu alkışlayan Feyzioğlu, baroların yürüyüşüne ‘anlam’ veremedi

 

AVUKATLAR İSTANBUL BAROSUNUN ÖNÜNDE TOPLANDI: BU DAHA BAŞLANGIÇ

Çağlayan Adliyesi önündeki eylemin ardından, İstanbul Barosu’nun çağrısı üzerine  saat 18.30’da İstanbul Barosu önünde toplanıldı. ”Feyzioğlu istifa”, ”Budaha başlangıç” sloganları atıldı.

SAVUNMA DURDURULAMAZ

#SavunmaDurdurulamaz diyen avukarlar yarın 12.30’da Çağlayan, Bakırköy ve Anadolu Adliyelerinde toplanacaklarını duyurdu.