Saros Körfezi’nde karaya vuran yavru yunus vatandaşlar tarafından geri götürüldü

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2021 Perşembe 7:30 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2021 Perşembe 7:30 pm

Doğa katliamının gerçekleştirildiği Saros Körfezi Güneyli Köyü’nde karaya vuran yavru yunusu sahildeki vatandaşlar tarafından kucaklanarak geri götürüldü.

Edirne’nin Keşan ilçesindeki Saros Körfezi’ne BOTAŞ tarafından yapılmak istenen Saros FSRU Gemi Liman ve Boru Hattı Projesi’ne ilişkin  Saros Gönüllüleri ve Keşan Kent Konseyi tarafından açılan dava sonucunda Edirne İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca alınan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararını iptal etmesine rağmen devam ediyor. Çevre katliamına sebep olan inşaat mahkeme kararları, bilirkişi raporlarına rağmen sürüyor.

Dünyanın en temiz denizlerinden Saros Körfezi’ne zift akıtıyorlar

DÜN DENİZE ZİFT AKITILMIŞTI

Saros Körfezi’ne simsiyah suyun boşaltıldığı anlar kayıt altına alındı. Doğa katliamını çeken vatandaş, “Vay vay vay, ben bu kadar tahmin etmemiştim her taraf simsiyah. Müsilaj gibi oldu akıttıları siyah su” ifadelerini kullandı.

BUGÜN İSE YAVRU YUNUS KARAYA VURDU

Saros Körfezi Güneyli Köyü’nde karaya vuran yavru yunusu sahildeki vatandaşlar tarafından kucaklanarak geri götürüldü.

KIYIYA VURAN BİR YUNUSU KURTARMAK İÇİN NELER YAPMALISINIZ?

Karaya vurmuş ve halen hayatta olan yunusları kurtarmanın altın kuralı, onları rastgele bir şekilde suya geri itelememektir. İlk yapmanız gereken; belediye ekiplerine, veterinerlere, polise ve/veya hayvan koruma derneklerine bildirimde bulunarak profesyonel yardım istemektir; çünkü bir yunusun karaya vurmasının en temel iki nedeni yaralanma veya hastalıktır. Donanımsız biri, bu yunusları suya döndürmeye çalışırken daha fazla zarar verebilir, kendisi hastalık kapabilir ve hatta hayvanların ölümüne neden olabilir. Galler’de kıyıya vuran bir yunusun, yetkililere bildirilmeden suya taşınması sonrası kısa süre içinde hayatını kaybetmesi üzerine, İngiltere’deki Kraliyet Hayvanları Koruma Derneği (RSPCA), şöyle diyor:

Bize haber verilmiş olsa belki hastalığına müdahale edilebilir ve kurtarılabilirdi. Batı Galler’de insanları doğa ve hayvan sevgisi ve yardımseverliği bir yandan hepimizin gururu. Ama bir memeli hayvanı yüzdürmeye çalışmanın çok büyük sakıncaları olabilir. İnsanlar elbette bunu iyi niyetle yapıyorlar. Ama genel olarak hayvanlar ve onların iyiliği açısından yanlış bir iş yapıyorlar.

Dolayısıyla bir yunus görecek olursanız, bunu bulunduğunuz ilçenin veya ilin belediye ekiplerine bildirmelisiniz. Bu sırada hayvanın nefes deliğine ve genel davranışlarına (göz hareketlerine, vücut hareketlerine, vs.) bakarak, halen hayatta olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bir yunus veya balina, dakikalarca nefeslerini tutabilirler; dolayısıyla 20 dakika boyunca gözleyip, canlı olup olmadığına karar verebilirsiniz. 20 dakikadan sonra nefes borusunda veya vücudunda hareket olmayan hayvanlar, muhtemelen ölüdür. Eğer hayvan canlıysa, yetkililere hayvanın canlı olduğunu, yani durumun acil olduğunu söylemelisiniz. 

EĞER MÜDAHALE ETMENİZ GEREKİRSE…

Eğer yardım alamayacağınızı düşünüyorsanız (kimi zaman yardımın gelmesi 1 saati bulabilmektedir) veya yardım gelene kadar müdahale yapmanız gereken bir durum olursa, en temel göreviniz, yunusun nefes deliğini, suyun üzerinde tutmaktır. Unutmayın: Yunuslar ve balinalar balık değildir, memeli hayvanlardır. Tıpkı bizler gibi, hava solumak zorundadırlar. Bir diğer deyişle, balıkların yaptığı gibi suyun içinden oksijen alamazlar. Dolayısıyla yunusların (ve balinaların) solunum deliğini suyun üzerinde tutmak hayati öneme sahiptir.