Sanayi şehirlerden “Önlem alın ölüyoruz” çığlığı

Yayın tarihi: 30 Ekim 2020 Cuma 12:32 pm - Güncelleme: 30 Ekim 2020 Cuma 12:32 pm

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını Türkiye’de de etkisini göstermeye devam ediyor. Fabrikalarda çalışan işçilerin büyük bölümünün pozitif çıkması ya da temaslı olması sonucu değiştirmedi. Geçtiğimiz aylarda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin “Covid-19 Salgını 7. Ay” raporunun basın açıklamasında destek veren birçok kişi de gözaltına alınmıştı.

Son bir ayda koronavirüs vaka sayılarının arttığı Türkiye’de kimi belediye işçileri dönüşümlü çalışmayı talep ederken, kimileri ise ölmek istemediklerini söylediler.

Sakarya’da salgın neredeyse zirveye ulaştı. Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, vaka ve yatan hasta sayısında salgının başladığı günden itibaren en yüksek seviyede olduklarını belirterek, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın uyarısı yaptı.

SAKARYA SALGININ BAŞINDAN BERİ EN YÜKSEK SEVİYEDE

Vali Kaldırım, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, vaka ve yatan hasta sayısında salgının başladığı günden itibaren en yüksek seviyede olduklarını ifade etti.

Zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması konusunda uyarıda bulunan Vali Kaldırım; “Maskesiz sokağa çıkmayalım. Temizlik, mesafeye dikkat edelim. Kalabalıktan uzak duralım. Misafirliklere ara verelim. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayalım” diye konuştu.

DENİZLİ’DE İŞÇİLER DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞMAYI TALEP EDİYOR

Son aylarda koronavirüs vakalarının hızlı artışından etkilenen şehirlerden birisi de Denizli oldu. Denizli Merkezefendi Belediyesi’nde çalışan işçiler dönüşümlü çalışma talep ediyor.

Son bir ay içerisinde Merkezefendi Belediyesi çalışanları arasında da pozitif vakalar görülmeye başlandı. Merkezefendi Belediyesine bağlı MERTAŞ’ta çalışan işçiler son bir ay içerisinde yaklaşık 7 kişide pozitif vaka olduğunu öğrendiklerini fakat vakaların açıklanmadığını ve herkese test yapılmadığını söyledi.

Vaka ve temaslı sayılarında şeffaflık istediğini belirten işçiler, belediye çalışanı için uzaktan çalışmanın olanaksız göründüğü fakat dönüşümlü çalışmaya geçilebileceğini dile getirdi.

“İSTEMEYENE MASKE VERİLMİYOR”

Belediyede çalışan bir işçi, “Çalışanlar kendi önlemini alsın gözüyle bakılıyor. Düzenli maske dağıtımı yok. İstemezsen 5 ay maske alamazsın. Maskelerimizi kendimiz alıyoruz. Sosyal mesafe kuralları için çalıştığımız bölümlerde düzenleme yapılmadı” dedi. İşçi sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin yapılmadığını belirten işçi, “İş güvenliği kurullarında pandemi ile ilgili alınan kararlar bizimle paylaşılmıyor. Birinin pozitif çıktığını ancak yakın arkadaşıysak öğrenebiliyoruz. Herkese test yapılmadı. Bizim duyduğumuz vaka şu an için 7 ama belki daha fazladır. Test yapılmadan bilemeyiz, herkese test yapılmalı” diye konuştu.

“TÜM BELEDİYE ÇALIŞANLARINA TEST YAPILMALI”

Bir başka belediye işçisi de şunları söyledi:

“Dönüşümlü çalışmaya geçilebilir. En azından pozitif vaka sayıları açıklanabilir. Ücretten kesilir mi korkusu ile temaslı olduğunu söylemeye çekinenler de var. Tüm belediye çalışanlarına test yapılmalı ve dönüşümlü çalışma modeline geçilmeli. Sosyal belediyecilik diye medyaya yansıyor ama gizlenen vakaları sorunları yazan kimse yok” diye konuştu.

İZMİR’DEKİ FABRİKADA POZİTİF SONUÇLARA RAĞMEN ÇALIŞTIRILMAYA DEVAM

İzmir’deki Papix Plastik’te 8 işçinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Buna rağmen fabrika yönetiminin işçileri çalıştırmaya devam ettirdiği öğrenildi. İşçiler, “Ölmek istemiyoruz, fabrikanın bir an önce durması gerekiyor” dedi.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre, İzmir’deki son günlerde koronavirüs vakalarındaki artış dikkat çekiyor. Vakalar özellikle işçiler arasında daha da artmış durumda. Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Papix Plastik Sanayi & Ticaret A.Ş.’de, farklı birimlerde çalışan 6 işçinin koronavirüs testleri pozitif çıktı.

Filyasyon ekiplerinin tüm işçilere test yapmasının ardından 2 kişinin daha Covid-19’a yakalandığı anlaşıldı. Öte yandan fabrika yönetiminin fabrikayı karantinaya almadığı, daha ikinci testler bile yapılmadan işçileri fabrikada çalıştırmaya devam ettirdiği öğrenildi.

“ÖLMEK İSTEMİYORUZ”

Fabrikada çalışan bir işçi BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“8 arkadaşımız şu an hasta. Biz onlarla temas ettik. Belki bizde şu an belirti gözükmüyor; ama 2 gün sonra gözükmeyeceğini bilemeyiz. Ailemle temas ediyorum, korkuyorum. Burada yüzlerce işçi çalışıyor. Sürekli temas halindeyiz. Nasıl temasta olmayalım… Ekipler, fabrikanın karantinaya alınması gerektiğini ifade ettiler ama yönetim herkesin işe gelmesini istiyor.”

“CANIMIZIN PATRONLAR TARAFINDAN HİÇBİR ÖNEMİ YOK”

“Canımızın patronlar tarafından hiçbir önemi yok. Diğer fabrikalarda ölen arkadaşlarımız oluyor. Yönetim hayatımızı hiçe sayıyor. Biz ölmek istemiyoruz. Fabrikanın bir an önce karantinaya alınması gerekiyor” diye konuştu. Bir diğer işçi de şunları söyledi:

“Koronavirüs testi pozitif çıkan arkadaşlarımız oldu. Bize test yaptılar temaslı olduğumuz için. İlk etapta negatif çıktı; ama bir daha test yapacaklarını söylediler. Yönetim ise bizi karantinaya almadı. İşe gelmemiz gerektiğini söyledi. Geliyoruz. Ben her gün 2 aktarma yaparak işe geliyorum. Virüs varsa vücudumda bilemiyorum. Elimden geldiğince kimseyle temas etmemeye çalışıyorum. Eşimi ve çocuklarımı anneme gönderdim. Evde tek kalıyorum. Elimden bu kadarı geliyor. Bir an önce fabrikamızın karantinaya alınması gerekiyor.”

OSMANİYE’DEKİ FABRİKADA 14 İŞÇİ POZİTİF

Kadirli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan JNR fabrikasındaki işçilerde de koronavirüs tespit edildi. Şu ana kadar 14 kişinin pozitif çıktığı fabrikada temaslı olunan 50 işçi ise karantinaya alındı. Koronavirüs tespit edilen işçilerin çoğunun dokuma bölümünde çalıştığı tespit edildi.