‘SaBıKa Holding Broşürü’ davası: CHP İstanbul il yöneticileri hakim karşısında

Yayın tarihi: 16 Eylül 2022 Cuma 2:48 pm - Güncelleme: 16 Eylül 2022 Cuma 2:48 pm

Aralarında CHP İstanbul İl Örgütü yöneticilerinin de bulunduğu 10 CHP’li isim hakkında, Sezgin Baran Korkmaz ve holdingiyle ilgili bilgilerin yer aldığı ‘SaBıKa Holding’ başlıklı broşürü dağıttıkları gerekçesiyle 6’şar yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması bugün yapıldı.

CHP il ve ilçe yöneticileri tarafından, ‘SaBıKa Holding’ başlıklı broşürlerin 15 Ekim 2021 tarihinde Beşiktaş ve Beyoğlu’nda dağıtılması üzerine 10 CHP’li hakkında, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘kamu görevlisine hakaret’ suçlarından İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava başladı. Davanın bugünkü duruşması, mahkeme salonunun küçük olması nedeniyle İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapıldı. Duruşmaya, sanıklardan CHP İstanbul İl Sekreteri Oğuz Kemal Yakar, İstanbul İl Başkan Yardımcısı Mert Bahçetepe, Beşiktaş İlçe Başkanı Gözde Fil ve çok sayıda avukat katıldı. Egemen Bağış ile Korkmaz Karaca’nın avukatları da müşteki sıfatıyla duruşmada hazır bulundu. CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve ilçe başkanları da duruşmada izleyici olarak yer aldı.

KAFTANCIOĞLU DA YARGILANMIŞTI

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da ‘SaBıKa Holding’ broşürü ile ilgili paylaşımı gerekçe gösterilerek, ‘cumhurbaşkanı’na hakaret’ ve ‘kamu görevlilerine hakaret’ suçlamasıyla yargılanmış ve beraat etmişti.

Mahkemede, iddianameye karşı ilk savunmayı, tüm sanıkların avukatı Doğuşcan Aydın Aygün yaptı. Aydın, “Aynı suçlamayla İstanbul İl Başkanı’mız Canan Kaftancıoğlu’na da dava açılmıştı. Canan Kaftancıoğlu’na, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın ilk celsesinde beraat kararı verilmiştir. Tüm sanıklar hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz” dedi.

TÜM SANIKLARIN BERAATLARI TALEP EDİLDİ

Duruşmaya katılan sanıkların savunmalarının ardından beyanda bulunan sanık avukatları, müvekkillerine yöneltilen suçlamanın unsurlarının oluşmadığını, dağıtılan broşürlerin de kimseye hakaret içermediğini ve broşür dağıtımının siyasi parti görevi çerçevesinde yapıldığını belirterek tüm sanıkların derhal beraatlarını istedi.

DAVA 20 OCAK’A ERTELENDİ

Mahkeme hakimi, avukatların tüm sanıklar hakkında derhal beraat kararı verilmesi taleplerini reddetti. Dava, diğer sanıkların da savunmalarının alınması için 20 Ocak 2023 tarihine ertelendi.

NE OLMUŞTU?

CHP Genel Merkezi tarafından, ‘paravan şirketlerle kara para akladığı, nitelikli dolandırıcılık yaptığı, bürokrasi ve yargıya rüşvet verdiği’ ileri sürülen Sezgin Baran Korkmaz ve holdingiyle ilgili bilgilerin yer aldığı ‘SaBıKa Holding’ başlıklı broşür hazırlanmıştı. Söz konusu broşürü 15 Ekim 2021 tarihinde Beşiktaş ve Beyoğlu’nda dağıtan CHP’liler hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şikayeti üzerine soruşturma başlatılmıştı.

Başlatılan soruşturma neticesinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca CHP’nin İstanbul’daki il ve ilçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 10 kişinin şüpheli olarak yer aldığı bir iddianame hazırlanmıştı.

İddianamede, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Başkanı Süleyman Soylu, eski Başbakan Binali Yıldırım ile Egemen Bağış, Anayasa Mahkemesi Üyesi İrfan Fidan, Esat Toklu, Tekmen Savaş Nemli, Hasan Yılmaz, İsmail Demir ve Korkmaz Karaca ise mağdur sıfatıyla yer almıştı.

İddianamede, 10 CHP’linin, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘kamu görevlisine hakaret’ suçlarından toplamda 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Yargılanan isimler ise şöyle: CHP İstanbul İl Sekreteri Oğuz Kemal Yakar, İl Başkan Yardımcısı Mert Bahçetepe, Beyoğlu İlçe Başkanı Gözde Fil, İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın, Beyoğlu İlçe Başkanı Ali Asker Ekici, Beşiktaş İlçe Başkan Yardımcısı Cem Özçelik ve parti üyeleri Burak Aluçlu, Gökhan Akgül, Seçkin Aybar ile Tuğba Güçtekin.

ANKA