Almanya Hamm’da 1 Mayıs coşkusu: Daha fazla ücret, daha fazla boş zaman, daha fazla güvenlik

Yayın tarihi: 2 Mayıs 2024 Perşembe 1:48 pm - Güncelleme: 2 Mayıs 2024 Perşembe 1:48 pm

1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı Almanya’nın Kuzey Ren Vesfalya Eyaletinde bulunan Hamm şehrinde de Martin-Luther Meydanında sendikaların, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşları ve farklı grupların katılımıyla kutlandı.

Eyaletin Hristiyan Demokrat CDU’lu Çalışma, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Karl-Josef Laumann, Çarşamba sabahı Martin Luther Meydanında düzenlenen Alman Sendikalar Birliği DGB’ nin 1 Mayıs mitinginde yaptığı konuşmada, “Sendikalarla, işçi, personel ve işveren temsilcileriyle sendikal alanda çalışan çok sayıda insanla gurur duyabiliriz” dedi.

Bu yılki 1 Mayıs Mitinglerinin sloganı “Daha fazla ücret, daha fazla boş zaman, daha fazla güvenlik: Başarımız dayanışmadır” idi. Hamm’daki mitinge aralarında göçmenlerin bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Hamm’daki konuşmacılar bakan Laumann, Anakent Belediye Başkanı Marc Herter ve DGB Bölge Başkanı Joachim Hoen ve Hamm Hacı Bektaşi Veli Alevi Derneği Başkanı Cansel Kaplan oldu.

Tüm konuşmacılar işçi haklarında, sosyal güvencede geriye gidiş olamayacağını, Alman Anayasasının kabulünün ve toplu sözleşmelerin başlamasının 75. Yılında dünyanın siyasi krizlerle boğuştuğu, Avrupa’ da Ortadoğu’ da savaşların krizlerin yaşandığı şu günlerde herkesin Almanya’ da demokrasiye sahip çıkması gerektiğine vurgu yaptılar.

AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇİMLERİNE VURGU YAPILDI, AFD ELEŞTİRİLDİ

Hamm Belediye Başkanı Marc Herter konuşmasında ‘’ 9 Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine oy hakkı olan herkesin katılması ve sağcı-ırkçı Almanya için Alternatif Partisinin ( AfD) mutlaka geriletilmesi gerekiyor. Biz şehrimizde tüm kültürlerle birlikte yaşamak istiyoruz ” dedi.

Hamm AKM Başkanı Cansel Kaplan ise ‘’ Emekçilerin bayram gününü biz burada bir aile şenliği atmosferinde kutlarken haberlerde izledik İstanbul’da 1 Mayıs alanı olan Taksim Meydanı kapatılmış durumda ve yürüyüşe geçenler şiddetle karşılaşıyor onlara inanılmaz bir baskı var. Bu insan haklarına uymuyor ve emekçilere büyük bir saygısızlıktır. Almanya’ da Barış içinde birlikte bir yaşam için yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılalım oy verelim ve ırkçıları durduralım,’’ dedi.

 

Kaynak: Mehmet Tanlı/Hamm