Rusya’da gerilim artıyor: Seçimin son gününde muhalefetten protesto çağrısı

Yayın tarihi: 17 Mart 2024 Pazar 12:16 pm - Güncelleme: 17 Mart 2024 Pazar 12:52 pm

Rusya‘da seçimin son gününde oy verme işlemi sürerken ülkedeki muhalifler kitlesel protestolar yapılması yönünde çağrıda bulundu. Muhalefet, halkı öğle saatlerinde sandık başına gitmeye çağırdı.

Rusya’da başkanlık seçimleri üçüncü ve son gününe gelirken gerilim artmaya devam ediyor. Bşkanlık seçiminin son günü protesto çağrılarıyla başladı.

Seçimin ilk iki gününde oy verme işlemi sırasında protesto eylemleri yaşandı; oy sandıklarına boya döküldü ve sandıklar kundaklandı. Saldırılardan sorumlu tutulan Ruslar gözaltına alındı.

SEÇİMİN SON GÜNÜNDE PROTESTO ÇAĞRISI

Rus muhalif lider Aleksey Navalni, geçtiğimiz ay hapishanede şüpheli bir şekilde ölmeden önce Rus halkını seçimin son gününde protestoya davet etmişti.

Eşi Yulia Navalnaya da kocasının ölümünün ardından bu çağrıyı yineledi. Protestocuları oy merkezlerini doldurmaya ve gösteri düzenlemeye davet etti.

Protestoculara, oy pusulalarının üzerine “Navalni” yazarak oyları bozma veya Putin dışındaki adaylara oy verme çağrısında bulunuldu.

ÖĞLE SAATLERİNDE SANDIKLARA GİDECEKLER

Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik taarruzunun başladığı 24 Şubat 2022’den bu yana Rusya’da herhangi bir muhalif eylem sert bir şekilde cezalandırılıyor. Rus muhalefeti, Putin’e karşı yasal bir güç gösterisi olmasını umarak halkı öğle saatlerinde sandık başına gitmeye çağırdı.

“KARANLIK TÜNELDEKİ IŞIĞI GÖRMEK İÇİN”

Yirmili yaşlarındaki bir Moskovalı, “sadece etrafta destekleyici genç yüzler görmek için, biraz destek hissetmek ve bu karanlık tüneldeki ışığı görmek için” öğle saatlerinde başkentteki protestoya katılacağını söyledi.

Oylama Rusya’nın en batı saat dilimi olan Kaliningrad’da sona erecek ve sonucun kısa bir süre sonra açıklanması bekleniyor.

Rusya sandık başında! 24 yılı deviren Putin, Stalin’in rekoruna göz dikti

Kaynak: TELE1