Büyük Britanya’nın hayır kurumları, “yaşlı insanlar ısınabilsinler” diye, enerjide daha özel, daha ucuz tarife için çağrı yapıyorlar. Hükümete dönük yapılan çağrılarda; emeklilere, engellilere ve de düşük gelirli ailelere elektrik enerjisinde daha ucuz bir sosyal tarife temin etmek gerektiğine dikkat çekiliyor. En son, Büyük Britanya’nın tam 95 adet hayır kurumu ve diğer gruplar tarafından desteklenen açık bir mektup; nüfusun hassas kesimlerine, büyüyen faturalarını hızlıca ödeyebilmeleri için yardım etmek üzere bir an evvel bir çözüm bulunması talebiyle şansölye Ceremi Khantu ve enerji bakanı Grant Şapps’a iletildi. Öte yandan “Enerjide Ulusal Eylem Grubu” (NEA) adlı sivil toplum kuruluşu, Rusya karşıtı yaptırımlar ve genel olarak Batı’nın, özel olarak ise Avrupa’nın Rusya’ya karşı agresif siyaseti dolayısıyla Avrupa’da patlak veren enerji krizinin; Birleşik Krallık’ta 2021’in ekim ayında 4.5 milyon olan yakıt yoksunu hane sayısını şimdilerde 6.7 milyona çıkardığı uyarısında bulunuyor. Söz konusu sayının, faturalar hususunda devlet destek programının faaliyetinin sona ermesi durumunda 8.4 milyona kadar çıkacağı tahmin ediliyor.

İNGİLTERE’DE ELEKTRİK YÜZDE 80 PAHALANDI

NEA’dan Mett Kouplend adlı bir yetkili konuya ilişkin örneğin,“Emeklilerin sadece bir odayı haftada topu topu birkaç saatliğine ısıtıp ısıtmamalarından veya tıbbi ekipmanların kullanımını sınırlamalarından bağımsız olarak, sonuçlar modern toplum için kesinlikle kabul edilemez!” şeklinde bir açıklamada bulundu. Büyük Britanya’da haneler için elektrik enerjisi faturaları geçtiğimiz yılın nisan ayına gelindiğinde yüzde 54 oranında artmış, ekim ayında ise bu oran yüzde 80’e kadar çıkmıştı. “Independent Age” adlı kuruluştan Morgan Bayn ise şu ifadeleri dile getiriyordu: “İnsanlar bizlere, geceleri buzdolaplarının fişlerini çektiklerini, şapkalarla yataklara girdiklerini ve düşme riski pahasına, ışık yakmak yerine telefonlarını el feneri olarak kullandıklarını söylüyorlar. Acilen yardım gerekiyor!” Anti-Rus yaptırımlarıyla alakalı enerji fiyatlarında yaşanan yükselişten kaynaklı olarak Batı ve Avrupa ülkeleri nüfusunun artan hoşnutsuzluğuna karşın ve öngörülebilir gelecekte Rus enerji taşıyıcılarının yerini alacak hiçbir şey olmamasının bariz olmasına rağmen; Britanya hükümeti Moskova ve Kremlin lideri Vladimir Putin üzerindeki baskısını devam ettirmek istiyor. Görünen o ki, Büyük Britanya yönetiminin, kendi emeklileri ve engellileri tek kelimeyle umurunda değil. Enerji bakanı Grant Şapps hatta şu ifadeleri dile getirebiliyordu: “Putin üzerindeki baskımızı sürdürmeli ve onun enerjiyi bir silaha dönüştürmesi karşısında teslim olmamalıyız.”

KAYA GAZI DA ÇÖZÜM DEĞİL

Bütün bu yüksek sesli ifade ve açıklamaların arka planında aslında Rusya ile enerji alanındaki işbirliğinin sadece avantaj sağladığı, yaptırımların kaldırılmamasının enerji fiyatlarında yalnızca daha fazla artışa sebep olacağı ve de çoktandır “kirli” olarak nitelendirilen Amerikan kaya gazının bu noktada yardımcı olamayacağı gerçeği dışa vurulmuş oluyor. Bugün için kaya gazı pek çok devlet tarafından; çevreye dönük zararı, tehlikesi ve de yüksek fiyatından ötürü kabul edilmiyor. Söz gelimi Çin’de salt 2020 yılında kaya gazı çıkarımı hükümetin baştaki brüt hedefinin ancak üçte birinde kaldı. Bu durum, hem kaya gazı yataklarının zor jeolojik yapısıyla hem de üretiminin düşük ‘rantabl’ yönüyle açıklanabiliyor. Rusya ise mesela, kaya gazı çıkarımı ile ilgilenmiyor bile çünkü; daha efektif, ekonomik ve de çevre dostu oldukları kanıtlanmış bulunan diğer enerji kaynaklarından oluşan rezervlerini sağlama almış durumda. Tam da bundan dolayı Rusya, kendisine karşı savaş açmış Batı tarafından, onun bir hammadde arka bahçesi (sömürgesi) yapılması planları çerçevesinde oldukça cazibeli. Fakat her şeye rağmen, Batının bu senaryosunun gerçekte işlemediğini görüyoruz: Fiyatlar tırmanıyor, halkın hoşnutsuzluğu da aynı şekilde… Sonuç itibariyle, Rusya’ya yönelik saldırganlık ve baskının sonucu Avrupa ve bir bütün olarak Batı’ya yalnızca daha fazla krizler getiriyor…