Rusya ve Ukrayna yeniden müzakere masasında! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 14 Mart 2022 Pazartesi 7:00 am - Güncelleme: 15 Mart 2022 Salı 1:11 am

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon 19. gününde de devam ederken, taraflar müzakere için dördüncü kez masaya oturdu.

Ukrayna’nın bazı şehirlerinde tahliyeler sürüyor. Ülkenin Sumi kentinde bölge halkı çatışmaların ardından otobüslerle tahliye edildi. Rusya Ukrayna arasında gerçekleşen müzakerelerinde dördüncüsü bugün video konferans şeklinde başladı.

İŞTE DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER…

23:45 | AB’DEN YENİ KARARLAR

Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya lüks mal ihracatının yasaklanmasını, ülkeden demir-çelik ithalatının engellenmesini ve bazı oligarkların mal varlıklarının dondurulmasını içeren dördüncü yaptırım paketini onayladı.

21:25 | PUTİN, BENNETT İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett, telefonda Ukrayna’daki durumu görüştü.

Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, görüşmede, Putin’in, Bennett’e Ukrayna ordusunun Donetsk kentine gerçekleştirdiği füze saldırısına ilişkin bilgi verdiği belirtildi.

Açıklamada, Putin’in, misket bombasının kullanıldığı saldırı neticesinde sivillerin hayatını kaybettiğine dikkati çektiği bildirilerek, “Bennett, Ukrayna konusunda çeşitli liderlerle yaptığı görüşmelere ilişkin Putin’i bilgilendirdi. Putin de Rus ve Ukraynalı temsilciler arasında yapılan müzakere sürecine dair değerlendirmelerini aktardı” ifadeleri kullanıldı.

21:24 | ÇAVUŞOĞLU’NDAN UKRAYNA’DAKİ TÜRK VATANDAŞLARININ TAHLİYESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sosyal medyadan Ukrayna’dan tahliyesi devam eden Türk vatandaşlarıyla ilgili açıklama yaptı. Çavuşoğlu açıklamasında, “Bugün Kiev, Harkiv, Poltova, Bila Tserkva, Lviv ve Çernivtsi’den 172 kardeşimiz daha yola çıktı. Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 14 bin 824 oldu. Yolunuz açık olsun!” ifadelerini kullandı.

20:28 | BAKAN ÇAVUŞOĞLU UKRAYNALI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna’daki son gelişmeler ele alındı.

20:09 | AB’DEN 4. YAPTIRIM PAKETİNE ONAY

AB, Rus oligarklara karşı 4. yaptırım paketini onayladı.

19:35 | BM’DEN NÜKLEER ÇATIŞMA UYARISI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna-Rusya savaşının “nükleer çatışma olasılığı” doğurduğu uyarısında bulundu.

18:48 | BEYAZ SARAY: BIDEN AVRUPA’YA GİDEBİLİR

Beyaz Saray yetkilileri Biden’ın müttefikleriyle Ukrayna ve Rusya meselesini görüşmek için Avrupa’ya gidebileceğini duyurdu ancak henüz nihai karar alınmadı.

18:33 | BAKAN AKAR, OLAĞANÜSTÜ NATO TOPLANTISI’NA KATILACAK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, olağanüstü gerçekleştirilecek NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere Brüksel’e gidecek.

NATO ülkelerinin savunma bakanları, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere 16 Mart Çarşamba günü olağanüstü nitelikli toplantı düzenleyecek.

NATO Karargahı’ndaki toplantı kapsamında gerçekleştirilecek oturumlara katılacak Akar’ın ayrıca ikili görüşmeler de yapması bekleniyor.

NATO Savunma Bakanları 16 Martta Olağanüstü toplanıyor.

17:00 | GÖRÜŞMELERDE DURAKSAMA

Zelenskiy’in yardımcısı Podolyak, Ukrayna-Rusya müzakerelerinde Salı gününe kadar ‘teknik bir duraklama’ olduğunu söyledi.

16:00 | DONETSK BAŞBAKAN YARDIMCISI: YARALILARI BAŞLARINDAN VURDULAR

Donetsk başbakan danışmanı: Ukraynalı milliyetçiler, Volnovakha’dan geri çekilirken yaralılarını başlarından vurularak öldürdüler. Başkan danışmanı ayrıca, Volnovakha’daki milliyetçilerin mevzilerinde bulunan ABD üretimi silahları gösterdi.

15:23 | UKRAYNA’DAN DONETSK’E FÜELİ SALDIRI

Donetsk’in merkezine Ukrayna kuvvetleri bir füze saldırısı düzenledi. Ukrayna Toçka-U füzesinin Donetsk’in merkezinde Hükümet Konağı yakınına isabet etmesi sonucunda yaralananlar olduğu belirtildi. Füzenin parçaları, Universitetskaya Caddesi’nde bir araba ve bir otobüse çarptı.  Donetsk Halk Cumhuriyeti Hükümeti’nin açıklamasına göre patlamada, çoğu otobüste bulunan 20 kişi yaşamını yitirdi.

Ukrayna’dan Donetsk’teki sivil yerleşim bölgesine füzeli saldırı!

12.23 ÇİN’DEN ABD’NİN İDDİALARINA YALANLAMA

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’li yetkililerin Rusya’nın Çin’den askeri yardım istediği iddialarını yalanladı. Bakanlık iddiayı dezenformasyon olarak niteledi.

12:19 | MÜZAKARELERDE 4’ÜNCÜ TUR ÇEVRİMİÇİ OLARAK BAŞLADI 

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin 4’üncü turu çevrim içi başladı.

12:01 | UKRAYNA: GÖRÜŞMELERDE ÜÇ NOKTAYA ODAKLANILACAK

Ukrayna Devlet Başkanlığı danışmanı olan ve müzakere heyetinde yer alan Mihail Podolyak, bugünkü görüşmelerin bir ateşkes sağlanması, askerlerin çekilmesi ve Ukrayna için güvenlik garantileri üzerine odaklanacağını söyledi. Podolyak, sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşımda, Ukrayna’nın Rusya’yla gelecekteki ilişkilere dair müzakereler için ateşkes sağlanmasına dair ön koşulunun değişmediğini söyledi.

Rusya Herson’da referandum düzenlemeye çalışıyor iddiası! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

12:00 | ‘RUSYA ANTONOV HAVALİMANINI VURDU’

Rusya’nın Kiev’de Antonov uçakları için kullanılan havalimanının top atışına tuttuğu belirtildi.

11:57 | UKRAYNA TELEVİZYONU: KİEV’DE BİR APARTMAN VURULDU, EN AZ BİR KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna devlet televizyonu ise başkentteki bir apartmanın vurulması sonucu en az bir kişinin öldüğünü, üç kişinin yaralandığını duyurdu. Acil Durum Hizmetleri de, yerel saatle 07:40’ta gerçekleşen saldırının ardından iki kişinin cesedinin bulunduğunu, üç kişinin hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

06:45 | RUSYA İPTAL TALEBİNDE BULUNMAYACAK

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı’dan yaptırımların iptalini talep etmeyeceklerini, yaptırımlar ile uygulanmaya çalışılan baskının, Moskova’nın tutumunu ve izlediği politikaları değiştirmeyeceğini kaydetti.

05:50 | RUSYA’DA INSTAGRAM KAPATILDI

Facebook’un sahibi olan Meta şirketinin sosyal medya platformlarında Ruslara karşı şiddeti teşvik eden dil kullanılmasına izin vermesinin ardından Rusya’da Instagram’a erişim engeli bugün resmen başladı.

05:00 | AVUSTRALYA’DAN YAPTIRIM

Avustralya, aralarında Abramovich’in de bulunduğu 33 Rus iş insanına yaptırım uyguladı

04:50 | KULEBA: SAVAŞ UÇAKLARININ KİEV’E NAKLEDİLMESİ DURUMU ‘DİPLOMATİK BİR GİZEM’

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, ülkesine savaş uçağı sağlanması olasılığı ile ilgili ‘diplomatik bir gizem’ yorumunda bulundu

Kuleba Amerikan CBS kanalına verdiği röportajda şunları söyledi:

“Açıkçası, geçen hafta olan her şey bir tür diplomatik gizem. Bir yandan herkes bunu yapmaya hazır ama hiçbir şey olmuyor ve uçak alamıyoruz. Bana başka bir oyunu hatırlatıyor: pinpon. Her iki taraf da topu diğer tarafa atıyor. Bu tür pinpon diplomasisi için zamanımız yok.”