Rusya Herson’da referandum düzenlemeye çalışıyor iddiası! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 13 Mart 2022 Pazar 10:09 am - Güncelleme: 13 Mart 2022 Pazar 7:13 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri operasyon 18. gününde de devam ediyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya’nın Ukrayna’nın Herson bölgesinde referandum düzenlemeye çalıştığını iddia etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın, Herson bölgesinde “referandum” düzenlemeyi planladığı iddialarını değerlendirdi.

Kuleba, “2014 metodolojisine göre, Rusya umutsuzca Herson’da ‘Halk Cumhuriyeti’ için sahte bir referandum düzenlemeye çalışıyor. Tamamen bir kurgu olduğu için halk arasındaki destek sıfır. Bu planların uygulanması durumunda, Rusya Federasyonu’na karşı güçlü yaptırımlar uygulanmalıdır. Herson, her zaman Ukrayna’dır ve öyle de kalacaktır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Ukrayna’nın bazı şehirlerinde tahliyeler sürüyor. Ülkenin Sumi kentinde bölge halkı çatışmaların ardından otobüslerle tahliye edildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya askeri ekipman ve eğitim dahil ilave 200 milyon dolar savunma yardımı yapılacağını açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise yaptığı açıklamada, “Müzakereler çevrim içi olarak devam ediyor.” dedi.

Heyete, önceden olduğu gibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy’in başkanlık yaptığını söyleyen Peskov, müzakerelerin detaylarıyla ilgili “Şu an için ayrıntılar hakkında yorum yapmaktan kaçınıyoruz” dedi.

İŞTE DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER…

19:00 | RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna birliklerinin Stariçi’deki eğitim merkezlerine ve Yavorovskiy poligonuna düzenlenen saldırı sonucu 180’e kadar yabancı paralı asker öldürüldü.

Rusya ordusunun ve Lugansk birliklerinin gün içinde ilerlemeye devam ettiklerini belirten Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri, taarruz sırasında Pavlovka, Nikolskoye, Blagodatnoye, Vodyanovka ve Vladimirovka yerleşim yerlerinin üzerinde tam kontrol sağladı. Günlük ilerleme 9 kilometre oldu. Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) birlikleri, ilerlemeye devam ederek Popasnaya kentini radikal milliyetçilerden kurtardı” vurgusunu yaptı.

14.30 | UKRAYNA RUSYA’NIN SALDIRISINDA LVİV’DE 35 KİŞİNİN DAHA ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Ukrayna: Lviv’deki saldırıda ölü sayısı 35’e yükseldi

00.30 | UKRAYNA: 13 BİN KİŞİ DAHA İNSANİ KORİDORLARDAN TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rus ordusuyla savaşın devam ettiği şehirlerde açılan insani koridorlardan cumartesi günü 13 bine yakın Ukraynalının güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi.

Vereşuk, yaptığı açıklamada, Rus ordusuyla savaşın sürdüğü farklı bölgelerde cumartesi günü açılması öngörülen 14 insani koridorun 9’unun kullanılabildiğini ifade etti.

Bu koridorlar üzerinden 13 bine yakın Ukraynalının tahliye edildiğini belirten Vereşuk, “Dün 7 binden fazla insanı tahliye edebildiysek, bugün 13 binden biraz daha az kişiyi tahliye etmeyi başardık” bilgisini verdi.

Bugün Sumi, Krasnopolye, Pisarevka, Konotop, Lebedin, Buça, Gostomel, Nemişaev yerleşim alanlarındaki insani koridorların çalıştığını ve bu güzergahlardan tahliyelerin yapıldığını ifade eden Vereşuk, Energodar, İrpen, Vorzel, Kozaroviç ve Borodyanka’dan tahliyelerin ise Rus ordusu tarafından engellendiğini kaydetti.

Vereşuk, bugün de savaşın devam ettiği şehirlerdeki Ukraynalıların tahliye edilmesine yönelik yeni girişimlerde bulunulacağını bildirdi.

00.00 | UKRAYNA’DAN HERSON’DAKİ REFERANDUM İDDİALARINA TEPKİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna’nın Herson bölgesinde “sahte referandum” planlaması durumunda Rusya’ya sert yaptırımlar getirilmesini istedi.

Kuleba, “2014 metodolojisine göre, Rusya umutsuzca Herson’da ‘Halk Cumhuriyeti’ için sahte bir referandum düzenlemeye çalışıyor. Tamamen bir kurgu olduğu için halk arasındaki destek sıfır. Bu planların uygulanması durumunda, Rusya Federasyonu’na karşı güçlü yaptırımlar uygulanmalıdır. Herson, her zaman Ukrayna’dır ve öyle de kalacaktır” ifadelerini kullandı.

Yerel basında, “Rusya’nın, Rus ordusunun girdiği Herson’da ‘Herson Halk Cumhuriyeti’nin kurulması için sahte bir referandum düzenlemeyi planladığına” ilişkin haberler çıkmıştı.

Rusya interneti yaptırımlarla karşı karşıya