RTÜK 72 saat süre verdi VOLE açıklama yaptı

Yayın tarihi: 27 Şubat 2024 Salı 7:26 pm - Güncelleme: 27 Şubat 2024 Salı 7:47 pm

Serdar Ali Çelikler’in Galatasaray-Antalyaspor maçı hakemine yönelik ifadeleri sonrası RTÜK, YouTube kanalı VOLE’ye 72 saat süre verdi. VOLE açıklama yaptı.

Galatasaray-Antalyaspor karşılaşmasının ardından spor yorumcusu Serdar Ali Çelikler, maçın hakemleri için ağır hakaretler sarf etti. Çelikler, YouTube kanalı Vole’deki programda, “Ahlaksızlık, şerefsizlik, tiyatro izliyoruz. Mustafa Savranlar, Kerem Demirbay gözünün önünde Erdoğan’ı tutup atıyor, faul bayrağı kaldıramıyorsun. O pozisyon az daha gol olacaktı. Gözünün önünde görmüyorsun bir de yalandan bakıyorsun. 3 kere sana “f… off” diyor duymuyorsun, görmüyorsun. Çünkü sen adam değilsin. Hakem değilsin adam da değilsin. Senin anana avradına sövseler duymayacaksın. Karına sövseler “buyur abi akşam ben getireyim” diyeceksin. O haldesin. Çünkü siz ahlaksızsınız.” ifadelerini kullandı. Çelikler daha sonra özür dileyerek ekranlara veda etti.

Trendyol sponsorluğu iptal etti Serdar Ali Çelikler ekranlardan çekildi

RTÜK HAREKETE GEÇTİ

Bu arada konuyla ilgili RTÜK de harekete geçti. VOLE’ye lisans başvurusu için 72 saat süre veren kurul, YouTube ile denetleme üzerine görüşmelerin devam ettiğini ifade ederek şu açıklamayı yaptı:

“Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası spor yayını yapan bazı mecralarda gerek kulüpleri gerekse hakem Abdülkadir Bitigen’i hedef alan açıklamalar ve hakaretler üzerine gerekli ön inceleme Üst Kurulumuz tarafından yapılmıştır. Galatasaray Spor Kulübü ve taraftarlarını rahatsız edici içerikteki yayın, şu anda görev sahamızda bulunmayan “YouTube” video paylaşım mecrasından gerçekleştirilmiştir. Bu tür yayınların denetimi hususunda “YouTube” ile görüşmeler devam etmektedir.

Ayrıca, ilgili yayının kamuoyunu rahatsız etmesinden dolayı RTÜK yönetimi, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetimi ve ilgili taraflarla görüşerek ikili ilişkilerle konuya müdahil olmuştur. Sayın TFF Başkanımız da benzer yayınlar konusunda oldukça hassas ve duyarlıdır. Gelecek dönemde olası hukuki düzenlemelerin ardından sosyal medya mecralarının RTÜK’ün denetim süreçlerimize tabi olması beklenmektedir.

72 SAAT SÜRE

Öte yandan ilgili içeriğin yayınlandığı “VOLE” isimli platformun mobil cihaz uygulamasının bulunduğu, bu mecra üzerinden kataloglar halinde isteğe bağlı internet yayıncılığı yaptığı tespit edilmiştir. Mobil uygulama üzerinden yayın yapan kuruluşların RTÜK’ten lisans almaları zorunludur. RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi ile İzin ve Tahsisler Dairesinin teknik çalışmalarının ardından mobil uygulama üzerinden izinsiz yayın yapan “VOLE”, lisans alması yönünde uyarılacak ve kuruluşa 72 saat süre verilerek müracaat etmesi beklenecektir. Gereken süre içinde lisans başvurusu yapılmaması halinde ise, platforma erişim engeli için mahkeme süreçleri başlatılacaktır.”

VOLE’DEN AÇIKLAMA: LİSANSSIZ YAYIN SÖZ KONUSU DEĞİL

Vole de konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: VOLE’nin YouTube üzerinden yayın yapan VOLE ve VOLE+ kanallarına ek olarak, VOLE mobil uygulaması da bulunmakta. VOLE mobil uygulaması, taraftarın X (Twitter) benzeri Özelliklerle sosyalleştiği ve VOLE’nin YouTube’da yayınlanan programlarını izleyebildiği bir uygulama. Söz konusu mobil uygulamanın lisans gerektirdiğini RTÜK açıklamasından bugün öğrendik. VOLE bünyesi içinde sınırlı önemi olan VOLE mobil uygulaması için RTÜK’ten gelecek yönlendirme sonucu lisans süreçlerini değerlendireceğiz. VOLE’nin ana omurgası olan YouTube kanallarında lisanssız yayın yapılması SÖZ KONUSU DEĞİLDİR. Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz.”

Galatasaray maçı sonrası cinsiyetçi sözler kullanan Serdar Ali Çelikler özür diledi

Kaynak: TELE1