‘Rezervler satılmayacak’ denildi iddiasından sonra satış yapıldı! “Kura müdahale edilmedi” açıklaması

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 9:01 pm - Güncelleme: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 9:01 pm

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın “Rezervlerden döviz satışı olmayacak” mesajı verdiği kulisi sonrası, kamu bankaları üzerinden 1 milyar dolarlık satış yapıldığı öğrenildi. Reuters’a konuşan ve ismini vermeyen bir yetkili satışı doğrularken bunun dövize müdahale olmadığını savundu.

Ekonomim gazetesinden Maruf Buzgugil, bugünkü yazısında Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın bankacılarla yaptığı toplantıya ilişkin kulisleri kaleme aldı. Buzcugil’in yazısına göre Erkan, bankacılarla ilk buluşmasında TL’yi ‘şahince savunan bir tutum’ takındı. Yazıda, toplantıda konuşan Hafize Gaye Erkan’ın artık döviz satışı yapılmayacağına yönelik ifadeler kullandığına dair Buzgugil şunları yazdı:

“Erkan’ın kurların aşağıda tutulmasını sağlamaya yönelik rezerv satışının son bulduğunu kesin bir dille ifade etmesi de dikkati çekmiş”

Bu kulis bilgisi sabah saatlerinde gündeme gelirken, öğleden sonra ise bir kez daha döviz satışı yaptığı öğrenildi.

Merkez Bankası döviz kurunu serbest mi bırakıyor?

1 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ

Bloomberg’de yer alan habere göre, Türkiye’de devlet bankaları bugün TL’deki düşüşün derinleşmesiyle birlikte döviz piyasasına yeniden girdi.

İsmini açıklamayan kaynaklar, Dolar/TL’nin 26,07 geçmesini engellemek için devlet bankalarının öğlene kadar yaklaşık 1 milyar dolar sattığını iddia etti.

Kamu bankaları ise döviz piyasasına müdahale edip etmedikleri hakkında yorumda bulunmadı.

“SATIŞ YAPILDI AMA KURA MÜDAHALE DEĞİL”

Ekonomim’de yer alan bir başka habere göre ise, döviz satışı bilgisinin kamuoyuna yansımasının ardından Reuters’a konuşan ‘üst düzey bir ekonomi yetkilisi’ ise, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşleri nedeniyle piyasada oluşan döviz likidite ihtiyacının karşılanması için bugün kamu bankaları üzerinden 1 milyar dolar tutarında satış yapıldığını aktarırken bunun kura müdahale olmadığını ileri sürdü.

‘Yetkili’, Merkez Bankası’nın kamu bankaları üzerinden satış yapmama duruşunun devam ettiğini öne sürerek, “Kuru baskılama çabası yok. Yapılan işlem kura müdahale değil, piyasada sağlıklı fiyat oluşumunu sağlamak ve oynaklığı azaltan bir likidite sağlama işlemi” dedi.