Remzi Özdemir: Mehmet Şimşek Londra kafasıyla ekonomiyi yönetiyor

Yayın tarihi: 8 Mart 2024 Cuma 1:06 pm - Güncelleme: 8 Mart 2024 Cuma 1:06 pm

Ekonomi yazarı Remzi Özdemir, “Mehmet Şimşek ‘vergiyi tabana yayacağız’ diyor. Ya tabanın artık vergi ödeyecek gücü kalmadı ki. Mehmet Şimşek farklı bir evrende yaşıyor. İnsanlar artık bunu da anlamak zorunda. Mehmet Şimşek Londra kafasıyla ekonomiyi yönetiyor” dedi.

Ekonomi yazarı Remzi Özdemir, TELE1’de yayınlanan Gerçek Haber Gerçek Ekonomi programına konuk oldu.

Bilge Yurtdagülen’in “Mısır’da enflasyonun yüzde 30 bile olmadığını görüyoruz. Yani yüzde 30’a yaklaştığı için önlem alınmaya çalışılıyor. Bizde yüzde 67’nin üzerinde. Mısır sert bir faiz artışı yaptı devalüasyonla eş zamanlı olarak. Faizi yüzde 27,25 seviyesine yükseltti. Bizde kaç? Yüzde 45. Yani aslında bu tabloda bile baktığımızda çok daha trajik bir durum karşımıza çıkıyor, özellikle bizim açımızdan. Nasıl yorumlarsınız?” sorusuna yanıt veren Özdemir, şunları söyledi:

“20 puanlık negatif faiz insanların kendi para biriminden kaçmasına neden oluyor. Artık bunu Türkiye’yi yöneten insanların anlaması lazım. Yani halen daha Nas kafasıyla ekonomi yönetilmeye çalışılıyor. Bakın başımıza ne geldiyse belki de cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik krizini biz bu nas deneyiyle yaşıyoruz ve halen daha farkındaysanız aynı ısrara devam ediyoruz. Enflasyon yüzde 19 iken faizler de yüzde 19’du. Ve Türkiye’de hiçbir sorun yoktu. Eveti eksiklikler vardı, rezerv yakılmıştı ama Türkiye kendini döndürebiliyordu. Ama şimdi bunun tam tersi olmaya başladı. Bakın 8,5 faiz olduğu dönemle o günün aradaki negatif faizi halen aynı, 20-25 puanlık negatif faiz var. Yani arada başka bir şey değişmedi. Siz ha 8,5’a getirmişsiniz ha 45’e getirmişsiniz. Mutlak suretle bu ülkede pozitif faize geçilmesi gerekiyor. Elbette faizi savunmuyoruz. Faizin savunulacak bir yanı yok. Yüksek faiz ekonomide durmaya neden olur. İnsanların daha da farkirleşmesine neden olur ama yapılacak başka bir çare yok.

Türkiye’de çalışanların yüzde 52’si asgari ücretle çalışıyor. Yani bu insanları siz halen daha banka kredilerini ihtiyaç kredilerini kısarak bir yere varamazsınız. Şimdi ihtiyaç kredilerinde faiz yüzde 80’e ulaştı. Ne demek ya yüzde 80? Ama sen diğer taraftan vatandaşa bu zulmü yaparken, yani insanlar 20 bin lira ihtiya. kredisini ne için alır ya? Yani o 20 bin lirayla dolar alsa ne olur? Altın alsa ne olur? O sadece kendini koruma. Ama diğer taraftan siz sadece finans kesminin trilyonluk vergi borcunu affediyorsunuz. Bakın bugün çok enteresan bir haber vardı. Devasa bir otomotiv şirketi 134 milyar lira kar ediyor ve bu şirket sadece 100 küsur milyon lira vergi ödemiş. Yani bin liralık karının 4 lirasını ödüyor vergi olarak. Yani senin vergi sisteminde sorun var. Öncelikle vatandaşın yakasından düşmeleri gerekiyor. Mehmet Şimşek ‘vergiyi tabana yayacağız’ diyor. Ya tabanın artık vergi ödeyecek gücü kalmadı ki. Mehmet Şimşek farklı bir evrende yaşıyor. İnsanlar artık bunu da anlamak zorunda. Mehmet Şimşek Londra kafasıyla ekonomiyi yönetiyor.

İnsanlar elindeki 5 bin lirayı alıp kendini korumak için döviz bürolarına gidiyor. Siz döviz bürolarının önünde lütfen bakın ya buradaki insanlar öyle 100 bin dolar 200 bin dolar almıyorlar. Kimisi 100 dolar alıyor, kimisi 50 dolar alıyor. Yani o 50 dolarla kendini korumaya çalışan bir kesim var. İşte bu kesime siz halen daha kalkıp parasal sıkılaştırma yapmaya çalışıyorsunuz. Bu insanlar üzerinde deney yapıyorsunuz. Problem burada. Siz bu kafayı değiştirmediğiniz sürece bu doları 50 lirada 60 lirada tutamazsınız. Mısır diyorsunuz, Mısır bizden çok daha iyiydi. En azından Mısır’ın daha düzgün bir geliri vardı ve bugün Türkiye’deki tekstilciler tamamen şu anda Mısır’a kaçıyor. Ya kendi ülkendeki tekstilciyi bile Mısır’a kaptırıyorsun sen. Peki, nasıl bu ülkeyi kalkındıracaksın? Bunun artık sonu yok, Türkiye’nin bana göre bir ay dahi tahammülü yok. Yani Merkez Bankası’na acilen o bağımsız tırnak içerisinde Merkez Bankası’na acilen faiz talimatı verilmeli. Mart ayı Türkiye için son şans. Bu iş eğer Nisan’a bırakılırsa döviz bürolarının önündeki kuyruğun daha da arttığını göreceğiz.”

Ekonomi yazarı Remzi Özdemir uyardı! “Seçimden sonra kıyamet yaşayacağız”

Kaynak: TELE1