Rekor kırıldı! İşte Almanya’da meclise giren Türk kökenli isimler

Yayın tarihi: 27 Eylül 2021 Pazartesi 11:15 am - Güncelleme: 27 Eylül 2021 Pazartesi 7:08 pm

Almanya’da resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Olaf Scholz’ün başbakan adayı olduğu SPD’nin oy oranı yüzde 25,9’a yükseldi ve birinci parti oldu. Öte yandan 19 Türkiye kökenli isim Almanya parlamentosuna seçildi.

Almanya’ da dün yapılan genel seçimlerde ipi Sosyal Demokrat Parti (SPD) gögüsledi ( % 25,7), ikinci parti ise ( % 24,1) Hristiyan Demokratlar (CDU) olurken Yeşiller Partisi % 14,8, Hür Demokratlar % 11,5 ( FDP ), Irkçı parti AfD % 10,3 ve Sol Parti de % 4,9 oy almasına, barajın altında kalmasına rağmen Almanya’ daki seçim sistemine göre 3 bölgede Adaylarının seçimi direkt kazanmaları nedeniyle parlamentoya girmeyi başardı. Bu durumda Yeşiller ve Hür Demokratlar kilit parti durumunda olup ya SPD li Olaf Scholz’ la ya da CDU lu Armin Laschet ile Koalisyon kurup Almanya’ yı yönetecek Başbakanı belirleyecekler.

Almanya’ da Seçimler olaysız geçerken Berlin’ de bazı seçim lokallerinde ilginç olaylar da yaşandı örneğin seçim pusulaların bittiği görüldü. Seçimlere katılım 4 yıl önce yüzde 76, 2 iken dün 60 milyon 400 bin seçmenin yüzde 76, 6 sı sandıklara oy vermeye gitti. Bunlardan 2,8 milyonu ise ilk defa oy veren genç seçmenlerdi. 730 sandalyeden oluşan Alman Parlamentosuna 19 da Türkiyeli Milletvekili farklı bölgelerden girmeyi başardılar.

Almanya’da seçimin galibi sosyal demokratlar oldu

CHP Berlin Birlikleri Başkanı Kenan Kolat’ tan ulaşan bilgilere göre dün Almanya da yapılan seçimlerde Alman parlamentosuna seçilen 19 Türkiye kökenli vekillerin isimleri ve seçildikleri bölgelerin listesi şu şekilde oluşmuş bulunuyor:

 

TÜRK KÖKENLİ İSİMLER SEÇİLDİ

Seçim sonuçlarının yavaş yavaş resmileşmesi sonrasında bir çok Türk kökenli ismin sonuçları da belli oldu. Almanya parlamentosuna 19 Türk kökenli isim seçildi. Bugüne kadar federal meclise giren en yüksek sayı oldu.

Almanya Genel Seçimlerinde Seçilen Türkiye Kökenli Adaylar

 

Bavyera
Yeşiller: Ekin Deligöz
Sol Parti: Ateş Gürpınar

Berlin
SPD: Cansel Kızıltepe, Hakan Demir
Yeşiller: Canan Bayram

Hamburg
SPD: Aydan Özoğuz, Metin Hakverdi

Baden-Württemberg
SPD: Macit Karaahmetoğlu, Derya Türk-Nachbaur, Mehmet Ali Takış
Yeşiller: Cem Özdemir, Melis Sekmen
Sol Parti: Gökay Akbulut

Aşağı Saksonya
Yeşiller: Filiz Polat

Kuzey Ren Vestfalya
SPD: Gülistan Yüksel, Nezahat Baradari, Mahmut Özdemir
CDU: Serap Güler
Sol Parti: Sevim Dağdelen