Almanya’da seçimin galibi sosyal demokratlar oldu

Yayın tarihi: 26 Eylül 2021 Pazar 8:31 pm - Güncelleme: 27 Eylül 2021 Pazartesi 8:11 am

Almanya’da federal meclis seçimlerinde, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile SPD arasındaki başa baş yarışta SPD öne geçti. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Olaf Scholz’ün başbakan adayı olduğu SPD’nin oy oranı yüzde 25,9’a yükseldi.

Almanya’daki seçim sonucuna göre iyi bir hükümetin kurulması için görevin kendisine verildiğini belirten  Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başbakan Adayı Olaf Scholz, “Koalisyon görüşmelerini yılbaşına kadar tamamlamak istiyoruz. Bu ancak birbirimizle yapıcı şekilde konuşmakla olur” dedi.

SDP 205 SANDALYE

Almanya’da 47 parti ve 6 bin 211 adayın yarıştığı seçimde resmi olmayan sonuçlara göre, Olaf Scholz’ün başbakan adayı olduğu Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların 25,9’unu alarak, oyların yüzde 24,1’ini alan Armin Laschet genel başkanlığındaki Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile aradaki farkı yüzde 1,8’e yükseltti.

Üçüncü sırada yüzde 14,7 oy oranı ile Yeşiller yer aldı. Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11,5, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 10,4 ve Sol Parti yüzde 5 oy aldı. Buna göre SPD’nin federal mecliste 205, Birlik partilerinin 194, Yeşiller’in 117, FDP’nin 91, AfD’nin 82 ve Sol Parti’nin de 40 sandalye olacak.

Ayrıca Danimarkalı azınlığın kurduğu ve özel düzenlemeyle seçim barajından muaf tutulan Güney Schleswig Seçmen Birliğinin (SSW) de 1 milletvekili ile mecliste yer alacağı aktarıldı.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Bavyera eyaletinde teşkilatlanmış kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisinden (CSU) oluşan CDU/CSU’nun oy oranı 2017’deki seçimlere göre 8,5 puan azaldı. CDU/CSU, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan genel seçimlerde en düşük oy oranını almış oldu.

Yeşiller Partisi ise 4 yıl önceki seçimlere göre oy oranını 5  puanın üzerinde yükselterek yüzde 14,7’e çıkardı. Böylelikle Yeşiller Partisi, şimdiye kadarki genel seçimlerde en yüksek oy oranını yakalamış oldu.

PEŞPEŞE AÇIKLAMALAR

Bir kahkaha nelere mal oldu?

İlk seçim sonuçlarının açıklanması sonrası başbakan adayların ilk açıklamalar da geldi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başbakan Adayı Olaf Scholz, seçim sonuçlarından memnun olduğunu, halkın değişim istediğini ve oylarıyla bu değişimi gerçekleştirdiklerini belirterek, seçimin “büyük bir başarı” olduğunu aktardı. Scholz, birçok Alman’ın “değişimi görmek” istedikleri için SPD’ye oy verdiğini belirterek, seçmenlere SPD’yi destekledikleri için teşekkür etti.

Scholz, “Almanya’da iyi bir hükümetin kurulması için görevin kendisine verildiğini” vurguladı. Scholz, koalisyon görüşmelerini yılbaşına kadar tamamlamak istediklerini belirterek, “Bu ancak birbirimizle yapıcı şekilde konuşmakla olur” dedi.

LİBARELLER KOALİSYONA OLAMLAU BAKIYOR

FDP Başkanı Christian Lindner, partisinin tarihinin en iyi seçim sonuçlarından birini elde ettiği söyleyerek, Liberal Parti’nin büyümeyle birlikte sorumluluğunun arttığını kaydetti. Alman halkının merkezden bir hükümet kurulmasını ve Almanya’ya idare etmesini istediğini aktaran Lindner, CDU/CSU, Yeşiller ve Liberallerin kuracağı hükümete sıcak baktığını ifade ederek, koalisyona hazır olduğu ifade etti.

YEŞİLLER PEK MEMNUN DEĞİL

Yeşiller Başbakan Adayı Annalena Baerbock ise, partinin seçim hedefine ulaşamadığını ve kendi hataları yüzünden başaramadıklarını itiraf etti. Baerbock, partinin geleceği için önemli bir mesafe kat ettiklerini ifade ederek, Yeşillerin tarihinin en iyi seçim sonucunu aldığını açıkladı.

Baerbock, “Bu akşam kutlama yapamıyoruz. Birinci parti olmak ve ülkeyi şekillendirmek istedik. Daha fazlasını istedik. Kısmen seçim kampanyasının başında bizzat yaptığımız hatalar, özellikle de kendi hatalarım nedeniyle bunu başaramadık. Bu sefer yetmedi ama partimizin bir gelecek misyonu var. Şimdi bu misyona odaklanacağız. Gece devam ediyor… Bu ülkenin bir iklim hükümetine ihtiyacı var, seçimin sonucu bu” diye konuştu.

Almanya’da anketlerde Sosyal Demokrat Parti yükselişte

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başbakan Adayı Olaf Scholz, seçim sonuçlarından memnun olduğunu, halkın değişim istediğini ve oylarıyla bu değişimi gerçekleştirdiklerini belirtti.