Putin 70. yaş gününü resmi olmayan bir BDT buluşmasında kutluyor

Yayın tarihi: 7 Ekim 2022 Cuma 5:17 pm - Güncelleme: 7 Ekim 2022 Cuma 5:18 pm

OKAY DEPREM/TELE1 RUSYA TEMSİLCİSİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün 70. doğum gününü, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin bir dizi lideri ile bir araya geleceği resmi olmayan bir zirvede kutlamaya hazırlanıyor.

Rus liderin basın spikeri Dmitriy Peskov, konuya dair yaptığı açıklamada Putin’in BDT ülkeleri başkanlarıyla St. Petersburg kentinin Konstantinovka Sarayı’nda bir araya geleceğini bildirdi.

Formel olmayan söz konusu buluşmaya BDT ülkelerinden Belarus’un lideri Aleksandr Lukaşenko, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyev ile Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rahmon katılıyor. Davet edilen isimler arasında yalnızda Kırgızistan’ın Başkanı Sadır Japarov’un, bugünkü buluşmada hazır bulunamayacağı öğrenildi. Japarov’un basın sekreteri Elbol Sultanbayev, siyasetçinin yoğun iş grafiğinden dolayı Putin’in doğum günü kutlamasına iştirak edemeyeceğini kaydetti.

MEMLEKETİNİ SEÇTİ

22.5 buçuk yıldır devlet başkanlığı koltuğunda oturan Vladimir Vladimiroviç Putin, simgesel önemi büyük böyle bir günü kutlamak için memleketi olan St. Petersburg şehrini seçti.

Putin’den flaş nükleer santral kararnamesi!

1952 yılında emekçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Vladimir Putin, Leningrad Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldıktan sonra 23 yaşında Devlet Güvenlik Komitesi’nde (KGB) çalışmaya başlar.

İlerleyen yıllarda örgütün Moskova’daki elit akademisinde yüksek mesleki eğitimine devam eden Putin, teşkilatı tarafından 1985 yılında eski Doğu Alman Cumhuriyeti’nin meşhur Dresden kentine yollanır. Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra iki Almanya’nın birleşme sürecinde 1990 senesinde Sovyetler Birliği’ne dönmek durumunda kalan Putin, akabinde memleketi St. Petersburg Belediyesi’nin o dönemki popüler valisi Anatoliy Sabçak’ın dış ekonomik ilişkilerden sorumlu danışmanı, bir nevi başkan yardımcısı olarak çalışmaya başlar.

1996 yılında gelindiğinde Sabçak’ın yerel seçimleri kaybetmesiyle bir vefa örneği göstermek suretiyle yeni belediye yönetimi kadrosuyla çalışmayacağını ilan eden Putin istifasını verir. Aynı yıl Kremlin tarafından Moskova’ya çağrılan Putin, başkanlık yönetiminde çalışmaya başlayacaktır. Tam iki sene aradan sonra, 1998 yılına gelindiğinde FSB’nin (Federal Güvenlik Hizmetleri) müdürlüğüne atanan Vladimir Putin bu görevi en fazla bir yıl icra edecektir. Yüzyılın son yılının ağustos ayında zamanın devlet başkanı Boris Yeltsin tarafından başbakan olarak atanan Rus lider, aynı yılın son gününde gene Yeltsin tarafından vekâleten devlet başkanı olarak tayin edilecektir. Milenyumun ilk yıl olan 2000’in mart ayında düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini kazanarak görevi resmiyet kazanan Vladimir Vladimiroviç, bu andan itibaren iki kez üst üste aynı görevde kalacaktır.

2008 ila 2012 yıllarında koltuğunu bir süreliğine eski başbakan Dmitriy Medvedev’e bırakan Putin, 2012 seçimlerinde yeniden eski görevine dönmek suretiyle iki dönem üst üste ülkeyi idare eder. En sonu 2020 yılında anayasada yapılan değişiklik uyarınca 2024 yılına kadar yeniden devlet başkanı seçilme hakkı kazanacaktır…