Prof. Dr. Temiz’den ‘tedbir’ vurgusu! “Diri faylar 35-40 kilometre uzunluğunda”

Yayın tarihi: 27 Şubat 2023 Pazartesi 4:56 pm - Güncelleme: 27 Şubat 2023 Pazartesi 4:56 pm

Yozgat Bozok Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Temiz, Yozgat’ta meydana gelebilecek depreme karşı ‘tedbir’ uyarısında bulundu.

Yozgat Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Temiz, Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen depremlerin ardından Yozgat’ın durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Depremlerden birçok ilin etkilendiğini anımsatan Temiz, “Bu depremlerden şu ana kadar 10 binin üzerinden artçı depremler meydana gelmiştir. Bu süreç içerisinde bunların olması olağandı, doğal olarak bunlar devam edecektir. Ülkemizde 500’ün üzerinde aktif fay bulunmaktadır. MTA tarafından tanımlanmış, çalışılmış faylar bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“DEPREMLE YAŞAMAYI ÖĞRENMEMİZ GEREKİYOR”

Yozgat genelinde Akdağmadeni ve Çekerek ilçeleri ile Kazankaya bölgesinde aktif diri fayların mevcut olduğunu aktaran Temiz, “Bunlar yaklaşık 35-40 kilometre uzunluğa sahiptir. Bu nedenle Yozgat genelinde, etrafındaki diğer illerde meydana gelebilecek depremlerden etkilenebilir. Bundan dolayı hazırlıklı olmamızda, gerekli tedbirleri alarak yapılarımızı yapmamızda fayda var. Biz bir deprem ülkesiyiz, depremle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Buna karşın gerekli önlemlerin de mutlaka ve mutlaka almalıyız. Yoksa, önlemleri almadığımız durumda oluşacak kayıplar, can kayıplarını yaşayarak öğrenmiş oluyoruz” uyarısında bulundu.

CHP’nin depremzedeler için hazırladığı kanun teklifi TBMM’de