Prof. Dr. Orhan Şen’den Kilis açıklaması

Yayın tarihi: 18 Mart 2023 Cumartesi 3:24 pm - Güncelleme: 18 Mart 2023 Cumartesi 4:04 pm

Prof. Dr. Orhan Şen, Kilis’te meydana gelen ‘şimşek fırtınası‘yla ilgili “Vatandaşlara ‘Yükseklere çıkın’ diyoruz ama en yüksek siz olmayın oralarda. Bu yıldırımların hedefi olabilirsiniz” uyarısında bulundu.

Şiddetli yağış ve dolunun meydana geldiği Kilis’te gökyüzünde de ‘şimşek fırtınası’ görüldü. Birçok haber sitesinde ‘süper hücre fırtınası’ olarak yorumlanan görüntüler için Prof. Dr. Orhan Şen ‘şimşek fırtınası’ ifadesini kullandı.

CNN Türk’te vatandaşlara uyarıda bulunan Şen, şöyle konuştu: “Bu, şimşek fırtınası. Dakikada belki 100-200 tane şimşek çakar. Bu bulutun çok elektrik yükü olduğunu gösterir. Bu tür bulutlar dolu oluşturuyor. Yıldırım düşmesi, aşağıdan yukarıya doğru çıkmıştır. Elektriğin deşarj olması demektir. Vatandaşlara yükseklere çıkın diyoruz ama yüksekte dağ olsun. En yüksek siz olmayın oralarda. Bu yıldırımların hedefi olabilirsiniz. Burada artık atmosfer kararlı hale dönmeye başladı.

‘PAZAR ÖĞLENE KADAR RİSK DEVAM EDECEK’

Pazar günü öğlene kadar risk devam edecek. Antep’in kuzeyinde de risk devam ediyor. Öngörü önemlidir. Vatandaş tedbir alır. Sele temas edilen hiçbir gıda maddesini kullanmayalım, konserve de dahil. Elektrik ve doğal gazı keselim. Arabanın içinde durmayalım. Ölümlerin yüzde 80’i araç içerisinde meydana geliyor. 30 santimlik sel bir insanı yere vurabilir. Akan suyu izlemesinler. Seyretmeyi bırakıp yükseklere doğru çıkalım. Araçlarımızı yükseklere park edelim.”

Kilis’te ‘süper hücre’ fırtınası