Prof. Dr. Ahmet Saltık: Bu tam kapanma değil, AKP usulü kapanma

Yayın tarihi: 27 Nisan 2021 Salı 7:50 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2021 Salı 8:38 pm

Evren Özalkuş’un sunduğu TELE1 Ana Haber’in bugünkü konuğu; Prof. Dr. Ahmet Saltık oldu. Saltık, Erdoğan’ın tam kapanma kararını değerlendirdi.

Evren Özalkuş’un ‘Tam kapandık mı gerçekten’ sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Ahmet Saltık, “Tek sözcükle hayır. Bu bir alaturka kapanma. Tamımsı kapanma desem, yakın çağrışımı yapacak; AKP usulü kapanma bu” yanıtını verdi.

Saltık şunları söyledi:

“Matematiksel konuşalım. Biz yüzde 95’e varan tam kapanma demiştik. Şu an 42 kalem yasaktan muaf kesimler var. Bu kesinlikle tam kapanma değil. Süre takvime göre ayarlanmaz. Salgın sizin koyduğunuz takvime kendini uyarlamaz, tersine sizin salgının gerektirdiği takvimi sağlamanız gerekir. Yani bu da dört haftadır. 14 gün bulaşıcılık süresi vardır. Bir evde iki kardeş olsun, biri pozitif çıksın. Pozitif çıkan kişi 14’üncü gün diğer kişiye bulaştırdığında ikinci bir 14 gün gerekliliği burada. Matematiksel gerçekliği 28 gündür.”

“BU KAPANMADAN BEKLEDİKLERİNİ BULAMAYACAKLAR”

“17 gün sonra Türkiye bu kapatmadan beklediklerini bulamayacaktır. Nedenlerinden biri 42 kalem yasaktan muaf tutulan insanlar. Bu salgın yönetiminin şu sözümona alaturka kapanmayla üç sac ayağı üzerine oturması gerekiyor. Üçgenin ortasında; olabilen en üst düzey kapanma yani yüzde 95 bu Türkiye’de yok. Şu an Türkiye’deki kapanma yüzde 50 gibi. Eve kapattığınız insanları kapı kapı dolaşarak, örnek alacaksanız. Toplumdaki saklı kalmış gizli kalmış taşıyıcıları ve bulaştırıcıları yakalayıp engellemeniz gerekir.  Bu insanları karantina mekanlarına almanız gerekir. Türkiye karantina mekanı uygulaması yapmadı; oteller boş, yurtlar boş dedik. İkinci köşede aşı var. Fakat aşı elimizde çok az. Toplamda 28 aşı yapılmış olsa bile 10 milyon dolayında insan ikinci dozu geri kalan 18 ise tek doz almış olacak.”

“BU İKTİDAR BU HALKLA KAVGALI MI?”

“Üçüncü köşe sosyal destektir. İnsanları eve kapatıp insanlara el uzatmazsanız, insanların gönüllü katılımını sağlayamazsınız. İçişleri Bakanı çıkıp diyor ki “müsamaha asla göstermeyeceğiz”, Erdoğan çıkıp sosyal desteğin s’sinden söz etmiyor. Halka karşı mı götüreceksiniz siz bu mücadeleyi? Halka karşı böyle bir seferberliğin başarılamayacağını göremiyor musunuz? Bu bir siyasal tercih mi? Bu iktidar bu halkla kavgalı mı?”