Polonyalı kadınlar kürtaj yasağına karşı greve gitti

Yayın tarihi: 28 Ekim 2020 Çarşamba 6:22 pm - Güncelleme: 28 Ekim 2020 Çarşamba 6:22 pm

Polonya’da yasal kürtaja erişimin neredeyse yasaklanmasına karşı kadınlar greve gitti. Karardan vazgeçmeyeceklerini söyleyen iktidar ise halkı kilisenin varlığını savunmaya çağırdı.

Polonya’da fetüsün hastalıklı olması durumunda kürtajın yasa dışı olduğuna karar verildi. Ülkede kürtaj artık sadece tecavüz, ensest ve annenin hayatının tehlike altında olduğu durumlarda yasal olarak yapılabilecek. Yasal ve güvenli kürtaja erişimin neredeyse yasaklandığı ülkede kadınlar yedi gündür meydanlarda direniyor.

BBC’de yer alan habere göre Polonyalı kadınlar mahkeme kararının ardından greve gitti. 1975’de İzlandalı kadınların yaptığı grevden esinlenen Polonyalı kadınlar, 2016 yılında da yine kürtajın meclis gündemine geldiği bir dönemde benzer kitlesel eylemler yapmışlardı.

İKTİDAR HALKI KİLİSEYİ SAVUNMAYA ÇAĞIRDI

Polonya’da iktidarda olan Hukuk ve Adalet Partisi lideri kararın değiştirilemeyeceğini söyledi. Başbakan yardımcısı Jaroslaw Kaczynski, protestoların Polonya’yı yok etme girişimi olduğunu söyledi ve halkı Katolik Kilisesi’ni ve ulusun varlığını “savunmaya” çağırdı.

Polonya’da kadınlar kürtaj yasağına karşı meydanlara çıktı