Polonya’da kadınlar kürtaj yasağına karşı meydanlara çıktı

Yayın tarihi: 23 Ekim 2020 Cuma 10:59 pm - Güncelleme: 23 Ekim 2020 Cuma 11:09 pm

Polonya’da mahkemenin fetüsün hastalıklı olması nedeniyle gerçekleşen kürtajı yasa dışı ilan etmesiyle kadınların yasal kürtaj hakkı neredeyse yasaklanmış oldu. Tepki toplayan kararın ardından kadınlar başkent Varşova’da meydanlara çıktı.

Polonya’da fetüsün hastalıklı olması durumunda kürtajın yasa dışı olduğuna karar verildi.  Ülkede kürtaj artık sadece tecavüz, ensest ve annenin hayatının tehlike altında olduğu durumlarda yasal olarak yapılabilecek. Söz konusu durumlar ise geçtiğimiz yıllarda olan kürtaj işlemlerinin sadece yüzde 2’sini oluşturuyor.

KADINLAR MEYDANLARDA

DW Türkçe’de yer alan habere göre kararın ardından dün Anayasa Mahkemesi’nin önünde başlayan gösteriler bugün de devam etti. Başkent Varşova’da yüzlerce kişi kararı protesto için toplanırken polis, iktidardaki muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) lideri ve Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski’nin evinin önüne yürüyen göstericilerin yolunu kapattı. Göstericilere saldıran polisin 15 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararına karşı gösteriler Polonya’nın birçok kentinde de yapıldı. Polonya’daki kürtaj yasası, mahkemenin kararından önceki haliyle de Avrupa’daki en kısıtlayıcı olanlardan biri olarak nitelendiriliyordu.

Geçtiğimiz yıl, Polonya’da sadece bin 100 yasal kürtaj gerçekleştiği kaydedildi.