Plaza de Mayo Anneleri lideri Bonafini hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 21 Kasım 2022 Pazartesi 11:59 am - Güncelleme: 21 Kasım 2022 Pazartesi 11:59 am

Arjantin’de 1970’ler ve 1980’lerdeki askeri diktatörlük döneminde kaybedilen çocukların izini süren Plaza de Mayo Anneleri (Mayıs Meydanı Anneleri) Derneği’nin lideri Hebe Maria Pastor de Bonafini 93 yaşında hayatını kaybetti. 27 Mayıs 1995’ten bugüne kadar süren Cumartesi Anneleri‘ne de ilham veren Bonafi’nin ölümünün ardından ülkede üç günlük ulusal yas ilan edildi.

Reuters’ın haberine göre; Hebe de Bonafini’nin ölümünü kızı duyurdu ve Bonafi’nin dün sabah saatlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı. Arjantin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner de Twitter hesabından Bonafi’nin ölümüne dair açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sevgili Hebe, Mayıs Meydanı’nın annesi, insan hakları mücadelesinin dünya çapındaki sembolü, Arjantin’in gururu. Tanrı seni Ulusal Egemenlik Gününde çağırdı… Bu bir tesadüf olamaz.”

13 KADINLA KAÇIRILAN ÇOCUKLARI ARAMAYA BAŞLADI

Arjantin hükümeti Bonafi’nin ölümünün ardından üç günlük ulusal yas ilan etti. Hükümetten yapılan açıklamada, “Zor anlarda daima bir rehber olacak Hebe’nin hatırasını ve mücadelesini saygıyla anıyoruz” denildi.

Bonafini, 13 kadınla birlikte askeri diktatörlük döneminde güvenlik güçleri tarafından kaçırılan çocuklarını aramaya başladı, 1977 yılında Plaza de Mayo Anneleri’ni kurdu ve zaman içerisinde ülkedeki en ünlü insan hakları aktivistlerinden biri haline geldi. Bonafini’nin büyük oğlu Jorge Omar ile küçük oğlu Raul Alfredo, 30 bin kişinin kaybedildiği “Kirli Savaş” adı verilen dönemde ortadan kayboldu. Omar ve Alfredo’nun öldürüldüğü düşünülüyor.

HEBE DE BONAFİNİ KİMDİR?

Arjantin’in Ensenada kentinde 4 Aralık 1928’de dünyaya gelen Hebe de Bonafini, genç yaşta çalışmaya başladı ve çocukları ile gelini kaçırılıncaya kadar ev hanımı olarak hayatını sürdürdü.
De Bonafini, büyük oğlu Jorge Omar ile küçük oğlu Raul Alfredo’nun 1977’de, Jorge’nin eşi Maria Elena Bugnone Cepeda’nın da 1978’de zorla kaybedilmesinin ardından hayatı boyunca sürecek insan hakları mücadelesine başladı.
De Bonafini’nin bir grup kadınla askeri cuntaya karşı sesini yükseltmesi, o dönemde benzer acıları yaşayan birçok kişinin mücadele etmesine yol açtı.
De Bonafini’nin 1979’dan beri başkanlığını yaptığı Mayıs Meydanı Anneleri Derneği, Arjantin’de 1976-1983 yıllarında hüküm süren sivil-askeri diktatörlük tarafından kaçırılanların izini sürmek ve ardından da diktatörlük döneminde insan hakları ihlallerinden sorumlu kişilerin hukuki süreçlerini takip ederek cezasız kalmalarının önüne geçmek için 1977’de kuruldu.

 

Plaza de Mayo Anneleri, adalet aramak için toplantılar ve protestolar düzenlemeye devam ediyor.

Cumartesi Anneleri duruşması öncesi polis müdahalesi! Darbedilerek gözaltına alınan Alper Taş serbest bırakıldı