Piyasalarda faiz şoku bitti! Dolar ve euro yeni haftaya hızlı başladı

Yayın tarihi: 28 Ağustos 2023 Pazartesi 10:39 am - Güncelleme: 28 Ağustos 2023 Pazartesi 10:44 am

Türkiye’deki ekonomik krizin nedeni olan döviz kurları Merkez Bankası’nın faizi yüzde 25’e yükseltmesiyle geriledi. Karar öncesi 27.2 lira bandında olan dolar kuru 25.8 liraya kadar düştü. Ancak piyasalar faiz şokunu hızlı atlattı ve dolar kuru yeni haftaya 26.56 lira seviyesinden başladı.

Türkiye’de döviz kurları genel seçimlere kadar satış yoluyla baskılanmış seçimlerden sonra ise AKP iktidarı tüm ekonomi politikalarından vazgeçerek baskıyı kaldırıp dövizin yükselmesinin önünün açmıştı. Seçim sonrası serbest bırakılan dolar kuru 27 lira bandını, euro kuru ise 30 lira bandını test etmişti. AKP’nin genel seçimler sonrası vazgeçtiği bir diğer ekonomi politikası ise düşük faiz oldu. Seçimlerden sonra yeni kabineye Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası’na atanan Hafize Gaye Erkan yönetimindeki ekonomi politikasında faiz hızla arttı. Son Merkez Bankası toplantısıyla birlikte faiz yüzde 25’e yükseltildi. Merkez Bankası’nın politika faizini beklentilerin çok üzerinde artırmasının ardından perşembe günü dolar kuru 27.2 TL seviyelerden 25.3 TL’ye kadar geriledikten sonra Cuma günü 26.50 TL seviyesinden kapattı.

Selçuk Geçer faiz kararını TELE1’e anlattı! “Hiçbir önemi yok”

ERDOĞAN SESSİZ

“Nas var Nas ve Bu kardeşiniz burada olduğu sürece faiz düşecek” sözleriyle faiz artırımına karşı olduğu bilinen AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan herhangi bir açıklama veya eleştiri henüz gelmedi.

Erdoğan’ın geçmişte faiz artırımı yapan Merkez Bankası Başkanları’nı görevden alınması, piyasada yeni yönetimin ne kadar rahat olacağı konusunda kuşku yaratıyordu.

DOLAR VE EURODA SON DURUM

Faiz kararı öncesi 27.2 lira bandında olan dolar TL kuru karar sonrası 25.87 lira seviyesine geriledi. Dolar/TL yeni haftanın ilk işlem gününe 26.56 lira seviyesinden başladı.

Faiz kararı öncesi 29 lira bandında olan euro karar sonrası 27.99 lira seviyesine kadar gerilemişti. Euro TL yeni haftanın ilk gününe 28,74 liradan başladı.