Patronun asgari ücret ‘kurnazlığı’: Zam miktarını işçiden geri istediler!

Yayın tarihi: 23 Ocak 2019 Çarşamba 10:36 am - Güncelleme: 23 Ocak 2019 Çarşamba 10:36 am

2019 yılı ile beraber asgari ücret aylık brüt 2.558,40 TL, aylık net 2.020,90 TL olarak belirlendi. Asgari ücretin artışıyla beraber patronların hukuksuzlukları da başladı. Dilan Çiçek isimli bir işçi, çalıştığı şirketin kendisine zorunlu olarak asgari ücretin kartına yatıracaklarını ancak zam miktarını elden geri alacaklarını söyledi.

Dilan Çiçek isimli çalışan, Twitter hesabı üzerinden çalıştığı şirketin asgari ücret hukuksuzluğunu paylaştı. Çiçek, şirketin yeni asgari ücreti olan 2020 TL’yi vermeme kararı aldığını ve çalışanlardan yeni zam oranını geri talep ettiğini söyledi.

Çiçek, Twitter’dan şunları paylaştı:

Bugün şirkette alınan acil bir toplantı sonunda işime son verildi. Sebebi ise asgari ücretin altında çalışmayı kabul etmemem. Şirket zorunlu olarak asgari ücreti maaş kartıma yatıracağını ancak zam miktarını elden geri alacağını belirtti.

 

Çiçek, daha sonra ise şunları paylaştı:

“Öncelikle herkesin desteği için çok çok teşekkür ettiğimi belirtmem gerekiyor. Bu tweetin bu kadar kısa süre içerisinde ses getireceğini tahmin etmiyordum ben de açıkçası. Böyle zamanlarda dayanışmanın ne kadar güçlü bir eylem olduğunu anlıyoruz.

Beni yalnız bırakmadınız. Yaptığınız bir parmağınızla ekrana tıklamak kadar anlamsız değil çok teşekkür ediyorum. Süreç hakkında bilgilendirmeyi daha erkekn yapmam gerekiyordu ancak Twittera bakamadım bile. Bunu anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum.

Bugün şirketle görüştüğümde yapılanın ne kadar usülsüz olduğunu haklarımı vererek beni işten çıkarmayı kabul etmelerinden anlaşılıyor. 6ayım dolmadığı için şirketten sadece 2 haftalık ihbar hakkımı talep edebildim. Bunu vermeyi kabul ettiler.

 

Ancak burada sizlerin de desteğiyle gündeme taşıdığımız konu bu değil elbette böyle bir taleple işten çıkarılmam yalnızca benimden münferit değil. İşveren çalışanını asgari ücretin altında çalışmaya zorluyor ve bunu kabul etmeye mecbur kalan birçok çalışanın olduğunu da biliyoruz

Umarım benim yaşadığımı daha fazla kişi yaşamadan bir şekilde çözüme ulaşır.”