Parasını Kur Korumalı Mevduatta tutanlar sadece faiz aldı

Yayın tarihi: 5 Kasım 2022 Cumartesi 9:37 am - Güncelleme: 5 Kasım 2022 Cumartesi 9:51 am

Dolar/TL kuru mevduat faizinden daha az yükselince kur korumalı mevduat bu kez kur farkı geliri elde edemedi. KKM’ye başından bu yana para yatıranlar, ilk kez sadece faiz geliri elde etmekle yetindi.

Dünya’dan Barış Erkaya’nın haberine göre, 21 Temmuz’da 17.70 TL olan dolar kuru, 21 Ekim’de 18.60 TL oldu. Böylece KKM hesapları, yüzde 5.5’lik mevduat getirisinden daha az, yani yüzde 5.1’lik bir kur artışı olduğu için kur farkı geliri elde edemedi. Bu dönemde (resmi) enflasyon ise yüzde 7’nin üzerindeydi. Yani KKM de son üç aylık dönem itibariyle enflasyona karşı koruyan bir enstrüman olmaktan uzaklaştı.

YÜKSEK ENFLASYON ETKİSİ

Buradan hemen hatırlatalım, sadece ekim ayında açıklanan aylık TÜFE yüzde 3.54. Kasım, aralık ve ocak aylarında ise geçen yıl sırasıyla aylık bazda yüzde 3.51, yüzde 13.58 ve yüzde 11.10 oranından enflasyon oluşmuştu. Baz etkisi nedeniyle özellikle aralık ayında bir düşüş yaşanma olasılığı olsa da bu herkesin de bildiği gibi fiyatların düşüşü değil artış hızının düşüşü olacak. Buradaki en büyük risk ise ÜFE ile TÜFE arasındaki makas. Yani üreticinin henüz tüketiciye yansıtmadığı kendi enflasyonu.

Şimdi yenileyecekler için ise barem artık doların 19.22 TL’nin üzeri olması. Yani KKM’nin zaten düşük olan mevduat faizinden fazla kazandırabilmesi için bankaların mevcut KKM faiz önerileri üzerinden bir hesap yaparsak, dolar kurunun bu seviyenin üzerinde olması halinde KKM yatırımcısı kur farkı geliri de elde edebilecek.

Kur Korumalı Mevduat sistemini uzatan madde Meclis’te kabul edildi!