Veliler zamlara dayanamadı! Özel okullardan devlet okullarına göç başladı

Yayın tarihi: 1 Şubat 2023 Çarşamba 10:48 am - Güncelleme: 1 Şubat 2023 Çarşamba 10:53 am

Özel okulların eğitim dışındaki masraflara yönelik yaptığı zamlar, velilerin tercihini değiştirmesine sebep oldu. Aileler fahiş fiyatlar nedeniyle öğrencilerini özel okuldan alırken, öğretmenler de düşük ücretler nedeniyle iş bırakıyor.

İktidarın politikaları nedeniyle yaşanan ekonomik kriz, eğitim masraflarını da vurdu. Özel okullarda eğitim giderleri artarken, fahiş fiyatlar nedeniyle çok sayıda öğrenci devlet okuluna geçiş yapıyor.

BBC Türk’ün haberine göre; özel okullar, eğitim ücreti dışındaki yemek, kırtasiye ve genel gider masraflarına yüzde 300’lere varan zam yaptı. Veliler yönetmeliğe aykırı bir şekilde bu hizmetleri almaya zorunlu tutulduklarını ifade ederken, özel okullar ise artan maliyetler doğrultusunda eğitim ücretlerine zam yapamadıklarını belirtiyor.

20 BİN ÖĞRETMEN AYRILDI

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, Türkiye’deki ekonomik krizin özel okulları da vurduğunu söyleyerek, “Pandemiden önce 170 bin öğretmenimiz vardı, 150 bin öğretmene düştü. 1.5 milyon öğrencimiz vardı, şimdi 1 milyon 250 bine düştü” dedi.

3 bin özel okul kepenk indirebilir

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ilk kez özel okulların eğitim ücreti için yönetmelikle belirlenen formülün dışına çıkarak, eğitim ücretlerindeki zammın en fazla yüzde 65 olabileceğini açıkladı. Bu müdahalenin özel okul velilerini bir nebze rahatlatması beklenirken veliler, eğitim ücretine yüzde 65’ten fazla zam yapamayan okulların; yemek, kırtasiye, giysi ve ek giderler gibi “zorunlu tutulan” ek hizmetlere yaptığı fahiş zamlarla karşılaştı.

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, “MEB müdahale etmemiş olsaydı bu yıl eğitim ücretleri yüzde 105 artacaktı” diyerek, zam kısıtlamasının özel okulları olumsuz etkilediğini belirtti.

YÜZDE 300 ZAM

Veli Hasan ise yemek ücretinin 10 bin TL’den yüzde 300 zamla 32 bin TL’ye çıkarıldığını, 8 bin TL olarak kitap ücretinin 20 bin TL’ye çıkarıldığını ve 10 bin 500 liralık “genel gider” ödemesi gerektiğini anlattı. Veli Hasan bu yıl lise sınavlarına girecek oğlunu özel okulda tutabilmek için, birinci sınıftaki kızını okuldan alması gerektiğini söyledi.

Özel okullar yüzde 65 zam engelini deli dumrul parası ile aşıyor! Karşı çıkanlar ‘istenmeyen aile’ ilan ediliyor

PAHALI VE ZORUNLU EK HİZMETLER

İstanbul’da bir özel okulda yemek ücretinin 11 bin TL’den 30 bin TL’ye, kitap ücretinin 11 bin TL’den 25 bin TL’ye çıkarıldığını söyleyen Ayşe adlı bir veli, “ek gider” adı altında ise 9 bin TL istendiğini kaydetti. Veliler, yönetmelikteki haklarını kullanarak bu hizmetleri almak istemediğinde ise “Okul kaydınız yenilenmez” yanıtıyla karşılaştıklarını söyledi.

VELİLER ZAMLARLA BAŞ EDEMİYOR

Zamlarla baş edemediklerini anlatan aileler, çocuklarını yıllardır okudukları özel okuldan almak zorunda kaldıklarını anlattı. Ayşe isimli veli, “Sınıfımızda 23 öğrenci vardı, şimdiden 6 veli çocuğunu devlet okuluna verdi. Veliler özel okulların yönetmeliğe aykırı bu uygulamalarına karşı geldiklerinde, okulda çocuklarına mobbing uygulanmasından da korkuyor” dedi.

ÖĞRETMENLERİN MAAŞI ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE

Özel okul öğretmenleri çoğunlukla bu zamlardan payını alamadığı gibi birçoğunun maaşı da asgari ücret düzeyinde kaldı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yürütme Kurulu Üyesi Arzu Başer, “Birkaç özel okul dışında öğretmenlerin maaşı, asgari ücret ve biraz üstünde geziniyor. Hatta öğretmenlerin çoğunun maaşı, asgari ücrete gelen zamla birlikte asgari ücretin altında kalmış durumda” dedi. 43 yaşındaki öğretmen Berna, Ankara’da ücreti 140 bin TL olan bir özel okulda 6 bin TL maaşla haftada 32 saat derse girdiğini söyledi.