Özel hastanelerde teste muayene tuzağı

Yayın tarihi: 27 Ağustos 2020 Perşembe 5:12 pm - Güncelleme: 27 Ağustos 2020 Perşembe 5:12 pm

Yurtdışına çıkışlarda gideceğiniz ülke sizi kabul etmeden bazı koşullar öne sürüyor, bunu bilmeyen yoktur sanırım. Öncelikle herkesi kabul etmiyorlar. D tipi denen bir vizeniz olması gerekiyor. Yani, gideceğiniz ülkede oturma, çalışma veya öğrenim izninizin olmalı. Bildiğimiz klasik vizeniz olsa bile bir çok ülke sizi kabul etmiyor. Özellikle Avrupa ülkeleri. Almanya ile yaşananları okumuşsunuzdur. Türkiye çıkışında yaptırdığı testi negatif görünen binlerce vatandaşımız ne yazık ki oradaki testlerde pozitif yüzleşmeler yaşayıp hastalığın yayılmasına neden oldu.

O yüzden Türkiye’de yaptıracağınız testler güvenilir olmalı. Ve yine bu yüzden örneğin Macaristan, son beş gün içinde 48 saat arayla yapılmış iki ayrı test istiyor.

Bu testin istendiği vatandaşlardan biri de bizim Deniz. Yani oğlum! O Budapeşte’ye üniversite eğitimi için gitmeye hazırlanıyor. Yaptırması gereken iki ayrı test için doğru ve sağlıklı sonuç verebilecek bir sağlık merkezi arayışına girdik. Hem de bugün…

Devlet hastanelerinde yaşanan yoğunluğu düşününce ilk akla gelen Türkiye’nin önde gelen hastanelerinin Bodrum şubeleri(!) oldu. Sonuçta herhangi bir şikayetiniz olmasa da ülkeler sizden bu testi isteyebiliyor. Muhtemelen siz de biliyorsunuz bu testler için Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği bir ücret var: 250 TL. Deniz’den iki ayrı test istendiği için bu rakam toplam 500 TL. Randevular için aradığım 3-4 sağlık şirketi(!) sayesinde Koronavirüs döneminde hiç de beklenmeyecek bir fırsatçılığın nasıl paraya çevrildiğine tanık oldum.

Özel hastaneler zorunlu bir test için ödenmesi gereken 250 liranın dışında öyle bir tuzak kurmuş ki dudaklarınız uçuklar. Sırasıyla bu sağlık şirketleri (!) ile yaşadıklarımı “Bakan Koca’ya anlatır” gibi tek tek yazmak istiyorum.

BODRUM ACIBADEM HASTANESİ

Klasik test ücreti 250 TL. Bunda sorun yok. Ancak bu testi yaptırmak için öncesinde bir doktor muayenesini zorunlu tutuyor. Bunun da küçük bir bedeli var: Tam 565 TL. Yani test ücretinin iki katından fazlasını doktor muayenesi için istiyor. Toplam 815 TL. Macaristan yetkilileri iki test istiyor etti mi sana 1.630 TL.

Şikayetle gidilse anlaşılabilecek bir doktor muayenesi burada bu sağlık şirketinin fırsatçılığıyla böyle bir rakama ulaşıyor.

BODRUM AMERİKAN HASTANESİ

Bu hastane de bu testi yapıyor. Ama bir sağlık kuruluşu olmak yerine bir sağlık şirketi gibi davranınca bir öğrenciden istenen bu zorunlu test için istenen ücret devlete giden 250 TL’nin dışında bir de 435 liralık doktor muayenesi gerektiriyor. Yani toplam 685 lira. İki kere yaptırınca toplam 1.370 lira. SGK ile bir anlaşması için bu parayı aldıklarını söylüyorlar. Doktor muayenesini açıklamakta ise zorlanıyorlar. Çünkü hastanenin doktoru “Hasta girişi” yapmak zorundaymış. Bir hasta girişinin bedeli ise tam 435 lira.

ÖZEL PANMED TIP MERKEZİ

Bu sağlık şirketi de Bodrum’da. Onlar da yeni bir yönetmelikle bu testleri yapma hakkına sahip. Burada tek bir fiyat var, 60 Avro. Şu anki kurla 521 TL. Bir tatil kentinde yaşadığınızı hissettiren bu fiyata her şey dahil! İki zorunlu testin bize maliyeti 1.042 TL. O da şu anki kurla. Yarın Allah kerim.

VE BODRUM DEVLET HASTANESİ

Burada bir de devlet hastanesi var. Neredeyse bütün yük onların üstünde. Hastane ana binasının dışında bir yer olan Diş Hastanesini koronavirüs işlerine ayırmışlar.

Orada doktor ve sair ücreti alınmıyor. Sadece 250 TL’yi hastane veznesine yatırıyorsunuz ve sıranızı bekliyorsunuz.

HAVALİMANLARI

Havalimanları bu test hizmeti için standart 250 TL.’yi elbette alıyor. Ancak orada test için beklenmesi gereken 6 saatlik süre can sıkıcı. Kimse o koşullarda nasıl sağlıklı olarak bekleyeceğini kestiremediği için havalimanlarında son dakikaya kalan yolcular test yaptırıyor.

Sonuçta; Devlet hastanelerindeki yoğunluktan dolayı PCR testi yapma izni verilen özel sağlık şirketleri(!), testin öncesine bir doktor muayenesini de monte etmeyi ihmal etmiyor. Test başına yüzlerce liralık bu tuzağı seyahat öncesi öğrencilere ve o ülkelerde çalışan vatandaşlarımıza kurmakta sakınca görmüyor.

Kimi bu testin iki katını kimi de daha fazlasını almak için bu pandemiyi pekala vurguna çevirmekten geri kalmıyor.

En önemli ve son dakika gelişmesi ise şu: Kamu bankaları PCR testi için yatırılması gereken 250 liralık ücretleri artık almamaya başlamış. Nedeni yoğunluk. Ama yerseniz. Çünkü arada para kazanacakları bir iş olmadığı için bu paraları alıp doğrudan devlete aktarmak yerine bu işleme son verme yoluna gitmişler.

Artık gittiğiniz sağlık şirketinin(!) canı bu parayı nasıl almak isterse öyle alıyor.

Örneğin Amerikan Hastanesi oraya gittiğinizde vereceği bir hesap numarasına EFT istiyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı ise orada kurulan bir vezne aracılığıyla bu paraları tahsil ediyor.

Özellikle bu pandemi döneminde herkesin sağlığı için seferberlik ilan Sağlık Bakanı Koca umarım işin bu tarafına da bir bakar. Zorunlu bir teste kaçınılmaz muayene parası eklemek sanırım sadece Türkiye’de olur. Hem de test ücretinin iki katından daha fazla bir fırsatçılığı bakalım Bakan Koca ‘Vatandaşa anlatır gibi’ anlatabilecek mi?

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Koronavirüsten korunmanın yolu olarak mesafe ve maskeyi sıkı sıkıya önerse de bu pandemi korunmamız gereken ne kadar çok şey var biliyorsunuz değil mi?

Düğünlerden korunmamız gerekiyor. O halayı çekmesek de olur. Çünkü sonrasında bir nefes çekeceğimiz oksijen tüpü bulmak bile imkansız olabilir.

O denize girmesek de olur. Çünkü plajların ya da Bodrum işi yerel mekanların giriş-çıkışından korunmamız gerekiyor. Çünkü tatil bölgelerinde sadece çalışanlar maske takıyor.

O taziyelerden de korunmamız gerekiyor. Bir başsağlığı ne yazık ki, sadece geride kalanlar için önemli biliyoruz. Bunu telefonla da yapabiliriz. Sizin, bizim iki kolumuzla sıkı sıkıya sarılıp teselli ettiğimiz bir yakınımızı biz hasta edebiliriz veya o bizi hasta edebilir. Korunmak lazım.

Bir de özel hastanelerden korunmak gerekiyormuş onu öğrendik.