Otomobil alacaklar dikkat! Eylülü bekleyin

Yayın tarihi: 7 Mayıs 2024 Salı 12:51 pm - Güncelleme: 7 Mayıs 2024 Salı 1:32 pm

Haber: TELE1 Haber Merkezi

Otomobil almak isteyen yurttaşlar “Fiyatlar düşecek mi?” sorusunun yanıtını merak ediyor. Konuya ilişkin konuşan Gökten, “Reel olarak arabaların fiyatları azalacak” dedi.

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Gökten, TELE1’de ekranlara gelen Gerçek Haber Gerçek Ekonomi programına konuk oldu.

Bilge Yurtdagülen’in “TL’nin artık alım gücü iyice yok olmuşken, maaşlar erimişken; ev alma hayali, bir gün bir konut sahibi olma hayali artık kalmadı. ‘Acaba otomobil sahibi olabilir miyim’ diye düşünenler var. ‘Bir kenara para koyayım belki bir otomobil alırım ileride’ diye düşünenler var da alabilecek miyiz? Erdoğan’ın Nas inadı ki az önce İlhan Mutlu’nun çalışmasıyla da gördük nereden nereye nasıl geldiğimizi. Özellikle otomobili de tıpkı konut gibi bir ulaşım aracı olmaktan çıkarıp bir yatırım aracına dönüştürmüştü. Bu tablo değişecek mi, bunu merak ediyoruz. Sizin bununla ilgili kaleme aldığınız bir yazıda da çok önemli tespitler vardı. Otomobil fiyatları sizce düşecek mi? Daha da mı yükselecek? Yurttaşın araç sahibi olma hayali gerçeğe dönüşecek mi?” sorusuna yanıt veren Gökten, şunları söyledi:

“İlk önce tespitimizi yapalım. Müthiş bir cümle kurdunuz. Bu Nas deneyi arabayı parasal olmayan bir varlık olarak ulaşım aracından yatırım aracına dönüştü. Bir ülke düşünün ki galericiler zengin oldu, bir ülke düşünün ki distribütörler zengin oldu, hatta borsamızda işte örneğin Doğuş Otomotiv senetleri 167 kat artış gösterdi, inanabiliyor musunuz? Böyle bir noktaya geldik. Ama bugün tersine dönüyor. Çünkü, bugün artık negatif reel faize dayalı bir Nas politikası yok, ilk sinyali nereden aldık? Nisan ayında yaklaşık yüzde 22 bir daralma gördük, bir önceki yıla göre. Bir önceki yıl yüzde 57 artıştan buraya dönmek müthiş bir geriye gitmek demektir. Reel olarak arabaların fiyatları azalacak, konutta da bunu çok konuşmuştuk. Premium markalarda büyük sıkıntı olmaz, stokta bekleme süreleri artar. Çünkü; yüzde 20 kaymak tabaka yine gider alır, onları bunun etkilemediğini ifade ettik. Ama yüzde 80 kesim giderek daha alt segmentlere yönelmek durumunda kalacak. Bir Çinli giriş furyası göreceğiz. Çünkü; o maaliyetlerle rekabet edemeyeceğiz ve fiyatlar reel olarak azalacak. Ben açıkçası eylül gibi de ciddi kampanyaların peşi sıra geleceğini bekliyorum. Bizi izleyenler şunu bilsinler; artık arabayı yatırım için almanız son derece anlamsız, tabii birden Nas’a geri dönmezsek.”

Kaynak: HABER MERKEZİ