OpenAI anlaştı! Yapay zeka ilk defa insanı bir robotta konacak

Yayın tarihi: 5 Mart 2024 Salı 3:01 pm - Güncelleme: 5 Mart 2024 Salı 3:01 pm

ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI, yapay zeka sistemlerini insansı robotlara yerleştirmeye başladı. Robotik girişimi Figure’la yapılan anlaşma, şirketin yapay zeka modellerinin ilk kez dünyada yaşamasına olanak tanıyacak.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre; ABD’nin Kaliforniya eyaleti merkezli Figure, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un yanı sıra Microsoft, çip üreticisi Nvidia ve Amazon, Intel ve OpenAI’ın girişin finansman bölümlerini içeren bir gruptan 675 milyon dolarlık risk sermayesi fonu aldığını ve söz konusu ortaklığı duyurdu.

HENÜZ TİCARİ ÜRÜNÜ YOK AMA VİZYONU VAR

Figure kurulalı iki yıl olmadı ve şirketin henüz ticari bir ürünü yok. Ancak şirket, etkili teknoloji sektörü destekçilerini, milyarlarca insansı robotu dünya genelindeki iş yerlerine ve evlere gönderme vizyonunu desteklemeye ikna ediyor. Figure CEO’su Brett Adcock geçen yıl Associated Press’e, “Eğer insan eksikliği nedeniyle insanların yapmak istemediği işleri insansılara yaptırabilirsek milyonlarca, belki de milyarlarca insansı robot satabiliriz” demişti.

OpenAI’ın ürün ve ortaklıklardan sorumlu başkan yardımcısı Peter Welinder, ChatGPT’ye güç veren büyük yapay zeka dil modellerine odaklanmadan önce robotik araştırmalarıyla uğraşan San Francisco’daki şirket için bu ortaklığın “robotların günlük yaşamda nasıl yardımcı olabileceğine dair yeni olanaklar sunacağını” söyledi.

ÖZEL YAPAY ZEKA MODELLERİ GELİŞTİRECEK

İşbirliği kapsamında OpenAI, Figure’ün insansı robotları için, muhtemelen OpenAI’ın GPT dil modelleri, görüntü oluşturucu DALL-E ve yeni video oluşturucu Sora gibi mevcut teknolojilerine dayanan özel yapay zeka modelleri geliştirecek.

Figure’ün duyurusuna göre bu, robotlarının “dili işlemesini ve dilden akıl yürütmesini” sağlayarak “Figure’ün ticari zaman çizelgesini hızlandırmaya” yardımcı olacak.

HENÜZ NEREDE KULLANILACAĞI BELİRLENMEDİ

Şirket ocakta BMW’yla robotlarını ABD’nin Güney Carolina eyaletinin Spartanburg kentindeki bir otomobil fabrikasında çalıştırmak üzere anlaşma yaptığını duyurmuştu ancak robotların tam olarak nasıl ve ne zaman kullanılacağını henüz belirlemedi.

HENÜZ GERÇEK İNSANSI ROBOT DEĞİLLER

Robotik uzmanları, insan formunda şekillendirilmiş robotların kullanışlılığı üzerine farklı görüşlere sahip. Fabrika ve depo işlerinde kullanılan robotların çoğu hayvan benzeri özelliklere sahip olabilir fakat gerçek anlamda insansı değiller. Bunun nedeni kısmen, robotik mühendislerinin etkili robotik bacaklar ve kollar geliştirmesinin onlarca yıl almış olması.

Kaynak: TELE1